Отстъплението на пандемията след всяка поставена ваксина насърчава работодателите да

...
Отстъплението на пандемията след всяка поставена ваксина насърчава работодателите да
Коментари Харесай

Служители напускат вместо да се върнат на работните си места

Отстъплението на пандемията след всяка сложена ваксина предизвиква работодателите да привикат чиновниците си обратно в офисите, което несъмнено не се харесва на множеството хора, приели отдалечената работа като нова нормалност. 

Доста компании - от " Google " до " Форд мотър " и " Ситигруп " - дават обещание по-голяма еластичност, само че ред шефове обществено декларират какъв брой е значимо наличието в служебните пространства. Някои от тях акцентират, че работата от у дома отслабва съдействието и омаловажава фирмената просвета. 

Легиони от чиновници обаче не са чак толкоз " навити ". Защото миналата година потвърди, че огромна част от работата може да се прави отвред, без отегчителни пътувания в претъпкани влакове или по автомагистрали със тапи. Някои хора са се трансформирали, други се опасяват от вируса и от отказващите да се ваксинират сътрудници. Не липсват и служащи, които подозират шефовете си, изключително тези с по-пестеливи знания за дистационната активност, че жадуват да си върнат прецизния надзор върху подчинените. 

Засега е рано да се каже по какъв начин ще наподобява следпандемичната среда. Само към 28% от рабониците в Съединени американски щати са се върнали в офисите, сочи показателят на 10 гъсто обитаеми области, изчислен от охранителната компания Kastle Systems. Много работодатели към момента поддържат по-щадящи работни условия поради разпространяващия се вирус, продължаващите имунизации и нерешените проблеми към грижата за децата.

С ускоряването на процесите по връщане по работните места, някои чиновници желаят разнообразни варианти. Проучване измежду 1000 пълнолетни американци, извършено през май от Morning Consult по поръчка на агенция  " Блумбърг ", демонстрира, че 39% от интервюираните по-скоро биха предпочели да изоставен, в случай че работодателите им не подхождат гъвкаво към отдалечената работа. Очертава се и ясно разграничаване на поколенията: сред родените сред 1981-а и 2012-а този дял е 49 %.

Анализ на отговорите на 2100 души на анкета на FlexJob, осъществена през април, демонстрира, че най-привлекателните черти на работата от у дома са отпадналото обвързване от пътувания до офиса (посочено като преимущество от 84% от интервюираните) и спестените разноски (посочени от 75% от анкетираните). Над една трета от участниците в изследването са споделили, че икономисват минимум по 5 хиляди щ. $ годишно, в случай че работят отдалечено. Най-малка тежест има грижата за децата - едвам 15% я показват като преимущество на работата от у дома, а 32% я избират като средство за отбрана против заразяване с COVID-19.

Някои европейци също са срещу наличието в офиса: софтуерен експерт от Нидерландия е напуснал работа през декември 2020-а откакто компанията-работодател е настояла чиновниците й да се върнат по работните си места през февруари. Оказва се, че едвам по време на насилствената изолираност поради ковид този холандец е осъзнал какъв брой е по-добре да управлява личното си време и да не губи по два часа, с цел да отиде на работа.

Естествено, не всеки има свободата да избира. За милиони служащи в магазини, лечебни заведения и домове за възрастни или за деца, за снабдители на артикули до вратите на къщите, липсват други възможности. Докато за останалите по-скоро би трябвало да внимават работодателите им, с цел да не ги изгубят тъкмо в този миг на дефицит на квалифицирана работна ръка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР