Отслабващата икономика на Китай повлича и Европа… Новините от тази

...
Отслабващата икономика на Китай повлича и Европа… Новините от тази
Коментари Харесай

Отслабващата икономика на Китай повлича и Европа…

Отслабващата стопанска система на Китай повлича и Европа… Новините от тази седмица за спада на цената на китайските акции демонстрират, че стопанската система на страната може да е в по-лошо положение, в сравнение с си мислехме. Макар че множеството страни биха завидели на миналогодишния формален напредък от 5,2%, наклонността сочи към по-нататъшно закъснение на стопанската система. Нещо повече, тази цифра може да е била изгладена от базови резултати. Които са резултат от ясно изразеното закъснение поради блокирането от Ковид-19, което засегна Китай изключително мощно. Поради това някои икономисти правят оценка същинската стойност на растежа на страната през предходната година на по-близо до 3%.

Въпреки това се чака управлението на Пекин още веднъж да си сложи цел за напредък от 5% през тази година. Постигането ѝ може да се окаже мъчно.

Миналата година държавното управление взе заеми, равняващи се на 15% от Брутният вътрешен продукт, с цел да подтиква стопанската система си.

Ако това, което получи в подмяна, е експанзията, за която се приказва, Китай ще би трябвало да заеме доста повече, с цел да поддържа темпото си. За страдание доста от индикаторите не вдъхват убеденост, че нещата се развиват в тази посока. Тъй като тактиката на Китай зависи значително от износа, фактът, че той е понижен с 4,6 % през предходната година, е притеснителен. Износът за Съединени американски щати се показа още по-зле. Като спадна с 13,1 %.

Както може да се чака, Уолстрийт се съмнява в постигането на задачата от 5%.

Китай стартира да наподобява все по-малко прелъстителен като капиталова дестинация.

Пекин подреди на локалните фондови мениджъри да спрат да продават акции с вярата да стабилизират фондовата борса на страната. Което надали е симптом за държавно управление, което има доверие в бизнеса си. Все отново намесата не е съдействала за смяна на неотдавнашното едва показване на пазара по отношение на останалия свят.

По този метод става все по-ясно, че икономическата тактика на Китай се нуждае от преразглеждане.

Страната би трябвало да премине от модел, насочен към вложения и експорт, към подобен, който разчита от ден на ден на вътрешното ползване. Макар че в китайските политически кръгове нуждата от това се разисква намерено, тя към момента се оказва сложна задача за управлението на Комунистическата партия. Което е обезпокоено от разхлабването на властта си над обществото.

Разбира се, компликациите на Китай са от по-широко световно значение.

Като най-голямата комерсиална страна в света, забавянето на растежа ѝ ще продължи да оказва въздействие върху световното възобновяване от пандемията. Което остава едва. И въпреки всичко непотребният потенциал и свръхпроизводството на Китай ще имат дезинфлационен темперамент. Което може да помогне за задържане на цените измежду комерсиалните му сътрудници. Последният резултат ще бъде най-силен в страните, които са най-отворени за търговия с Китай. В Съединени американски щати и Европа, където понастоящем се избира „ отделяне “, изгодата от китайската дезинфлация може да бъде ненапълно приглушена.

Това преориентиране на западните стопански системи би могло да значи в по-дългосрочен проект, че тактиката на Китай за създаване на връзки с развиващия се свят посредством самодейността „ Един пояс, веднъж “ ще придобие още по-голямо значение. Пекин има интерес да продължи да влага в своите азиатски и африкански сътрудници. Тъй като икономическият напредък там ще продължи да уголемява пазарите за неговите артикули.

Западните страни понижават бюджетите си за помощи и се отдръпват от някогашните си колонии.

Затова Китай безшумно се намеси, с цел да сътвори партньорства, които ускоряват наличието му в възходящата външна страна. Неотдавна загрижеността на Запада и неговата позиция във връзка с войната в Газа отслабиха позициите му в доста разрастващи се страни. Което в допълнение увеличи престижа на Китай.

Понастоящем ККП не е подготвена да се оправи сама с тези безчет провокации. Макар че към момента е рано да се счита, че Близкото кралство е изгубило доверието си, последните розови данни за растежа не демонстрират цялата картина.

Източник – UnHerd/Превод:SafeNews

Още вести четете в секции Бизнес и Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР