Отскоро пред арт пространството на ул. Борис Христов“ 4 се

...
Отскоро пред арт пространството на ул. Борис Христов“ 4 се
Коментари Харесай

Как в София се роди една библиотека на тротоара

Отскоро пред арт пространството на ул. „ Борис Христов “ 4 се роди една дребна библиотека на тротоара, която занапред ще се разраства. Главният провинен за нея се споделя Васи Славкова, която взема решение да започва самодейността „ Светът е огромен и всяка книга има късмет за втори първи прочит “ , с която да даде опция на хората да имат свободен достъп до забавни четива, а други, които желаят да се разделят с тях, да ги оставят тук, а не до някоя кофа за отпадък.

Идеята се ражда, когато един ден в The Pig’s House се появява жена, която й оставя десетина книги, които да раздаде на хората. „ Понеже постоянно виждам кофи цялостни с книги и ми става доста тъжно, защото съм обожател на хартиения притежател, ми хрумна концепцията да стартира тази самодейност, като ще мога да подкрепям библиотеката пред арт пространството, с цел да не се злоупотребява, както се случва с множеството свободни библиотеки “, споделя Васи, тъй като както написа във: „ Почти всеки ден някъде, някой, почиствайки жилището на баба, изхвърля огромно количество за него ненужни книги (за нас огромни скъпоценни камъни с които ще строим мостове), всеки ден някъде някой подминава край контейнерите за боклук ей такива съкровища, всеки ден някъде някой взема решение, че би желал и различен да прочете това, до което се е докоснал посредством обичаните си книги или просто към този момент няма място у дома или се постанова да смени квартирата “.

Минали са единствено 10 дни, откогато Васи стартира да предлага безплатно книги на хората, и към този момент получава доста позвънявания от хора, които желаят да дарят своите. И в случай че едни имат потребност да се разделят със старите си книги или нямат място към този момент в домовете си, то други не могат да си разрешат да си купуват нови и мога да си взимат отсам.

А би трябвало ли да ги върнат? „ Не лимитирам хората с ангажимент да ги връщат. Това към този момент е на благосклонност. Има и такива, които ги връщат или носят други книги. “ Разделила е книгите на категории, а през уикенда е взела библиотека, която ще реставрира и ще постави извън, тъй като сега са вътре и има единствено дребна част от тях, изнесени на открито.

Васи оставя и телефона си (0878/286898), с цел да може хората, които желаят да дарят книги, да се свържат с нея. „ Организираме превоз, в случай че не са от региона, а в случай че ги донесат на място, им давам безвъзмездна топла напитка. “ Защо обаче се заема с това толкоз сърцато? „ Когато човек усеща, че прави нещо положително, това е доста удовлетворяващо и не му би трябвало никаква друга мотивация. Мен ме стимулира реакцията на хората и това да си оказваме помощ. Виждам благодарността в очите на другите. Това ми е задоволително. “ А да си вземат книги идват и млади, и възрастни, и девойки, и момчета.

„ Който обича да чете, си взима книга. “

Самата Васи се занимава с изкуство, прави бижута от дърво и смола и дълго време е била. Преди време взема решение да съчетае всичко в едно и да си направя свое арт пространство, което да подготвя хората да се провиснал, да се забавляват. В The Pig’s House има магазин, кафе, чай, книги за четене, boarding games, а към този момент и библиотека.

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР