Оценките за летния туризъм в България са по-скоро добри, макар

...
Оценките за летния туризъм в България са по-скоро добри, макар
Коментари Харесай

Повечето българи са останали по-скоро доволни от лятната си почивка у нас

Оценките за летния туризъм в България са по-скоро положителни, въпреки упованията да са по-високи, а конкуренцията на непознати дестинации да прави българите по-взискателни, разясняват от "Галъп интернешънъл " въз основата на проучване, направено измежду 1000 българи по телефона сред 2 и 6 октомври, като равносметка на летния туристически сезон. Проучването е част от обичайна изследователска стратегия на "Галъп интернешънъл ", взаимно с Националния ръб по туризъм

Въпреки очевидните компликации повече българи са почивали у нас през летния сезон на фона на проектите, които бяха декларирани при започване на сезона. Добра е ролята в това отношение на туристическата реклама на страната, която Министерството на туризма съумя да осъществя в съкратени периоди в хода на изненадалата ни пандемия, показват анализаторите, като означават, че обществото чака и още в тази посока.

Половината от запитаните са виждали туристическа реклама на България в последните няколко месеца, а другата половина не са. Подобни дялове са в действителност добър отзив за достигната публика.

77,7 на 100 одобряват, че рекламата би трябвало даже да се усилва. Само 19,1 на 100 са скептични към увеличението на рекламата като механизъм за стимулиране на вътрешния туризъм.

Вероятно и с увеличението на туристическата реклама на наши дестинации в хода на туристическия сезон може да се изясни и по-големият дял почивали у нас спрямо регистрираните при започване на сезона проекти, показват от "Галъп ". Роля евентуално играят и рестриктивните мерки, въвеждани и в средата на лятото във връзка с почивките на Бяло море, както и съвсем на всички места другаде в чужбина.

През май 11,6 на 100 са възнамерявали отмора на море у нас, а 22,2 % (над 1.2 млн. души) са осъществили сходни отмора. 4,3 на 100 са възнамерявали планина у нас, само че 8,4 % са я осъществили на процедура. Обратно, 5,1 на 100 през май възнамеряваха море в чужбина, само че единствено 2,7 % (над 150 хиляди души) са го осъществили. Това е понижение от повече от половин милион спрямо една междинна естествена година. Последното очевидно се дължи на рестриктивните мерки, позволяват анализаторите и прецизират, че респондентите са имали опция да посочат повече от един отговор.

Като цяло, 29,7 на 100 от хората у нас настояват, че това лято са употребили някаква туристическа услуга - при 19,6 %, които са възнамерявали да употребяват такава към началото на сезона.

Онези, които са почивали в България, в голямата си част споделят, че страната е била първи избор - 69,2 %. 26,3 на 100 признават, че са желали в действителност да почиват в чужбина, само че поради събитията към ковид се е наложило друго.

Почивалите в България, по петобална канара от 1 до 5, дават оценки по-близки до 4 по всички индикатори като цени, качество и противоепидемични ограничения.



Онези, които се били в чужбина, дават и малко по-високи оценки за прекарването си там. Осезаемо по-високи са оценките на тематики като цени и качество на плажа и плажните услуги, както и при противоепидемичните ограничения. Последното е предстоящо на фона на по-строгите ограничения в прилежащи страни.

Въпреки разликата в оценките, няма смяна в мненията за капацитета на българския летен туризъм, пречупен през персоналния опит - към 70 на 100 считат, че този капацитет е добър или доста добър.

Онези, които пък изобщо не са почивали това лято, в близо половината от случаите показват като причина, че кардинално са надалеч от тематиката, а подобен % акцентират финансови аргументи. Малко над една трета непосредствено посочват опасения, свързани с ковид. Анкетираните са назовавали по повече от една причина.

Очаква ни сложен за туризма ни зимен сезон и евентуално още един нелек летен,засилена вътрешна реклама и поддръжка за сектора ще е от решаващо значение за минимализиране на вредите, обобщават анализаторите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР