Отсъствието на представител на Булгаргаз по делото срещу ТЕЦ Варна

...
Отсъствието на представител на Булгаргаз по делото срещу ТЕЦ Варна
Коментари Харесай

Росен Христов се оправда за ТЕЦ Варна със забавена съдебна експертиза

Отсъствието на представител на " Булгаргаз " по делото против Топлоелектрическа централа " Варна " на Ахмед Доган беше обяснено от енергийния министър Росен Христов с процедурно закъснение.

Христов разгласи, че делото против централата е отсрочено на 9 ноември 2022 година поради това, че към момента не е била подготвена експертиза, която е трябвало да се даде на чуването.

Процесът за неплатените задължения в размер на 40 милиона лв. от ТЕЦ-а с мажоритарен притежател Ахмед Доган е отсрочен за февруари.

От правосъдния протокол излиза наяве, че вещото лице не получило нужните документи от Топлоелектрическа централа " Варна " - длъжника към страната.

Христов трансферира отговорността за несъбраните вземания от централата на " предходните ръководещи " поради това, че договорът с Топлоелектрическа централа " Варна " не е гарантиран с банкова гаранция и " е изработен по този начин, че да има сложна събираемост ".

" Поръчал съм на " Булгаргаз " да си събира всички вземания по най-бързия метод ", сподели той.

Критика против неявяването на държавния представител по делото пристигна от страна на юриста Методи Байкушев, който уточни, че е изтърван късмет да се изиска бързо изговаряне на съда по съществото на делото.

Ако такова решение на съда бъде издадено, тогава държавното сдружение би могло да изиска издаване не изпълнителен лист и да запорира сметките на компанията-длъжник.

Искът бе импортиран в края на април 2022 година от предходното управление на държавната газова компания, което бе назначено от държавното управление на Кирил Петков и заменено от служебното държавно управление. Искът е за неплащане на доставен газ в интервала януари - април 2022 година

Централата е поискала от предходното управление на " Булгаргаз " разсроченото погасяване на дълга, само че графикът не е признат от държавното сдружение - предходното управление желае заплащане вкупом. Това не става и следва завеждане на делото.

Това е вторият случай, в който " Булгаргаз " търси сметка от Топлоелектрическа централа " Варна ".

През декември 2021 година държавната компания разгласи, че стопира снабдяването с гориво на топлоцентралата изиска запор на сметки поради насъбраните отговорности. Топлоелектрическа централа " Варна " тогава се издължава посредством търговия с ток на борсата. Тогава дългът възлизаше на към 24 млн. лева.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР