Отрязък от амбулаторния лист вече извинява отсъствията в училище. Така

...
Отрязък от амбулаторния лист вече извинява отсъствията в училище. Така
Коментари Харесай

Край на платените ученически бележки

Отрязък от амбулаторния лист към този момент извинява отсъствията в учебно заведение. Така досегашните бележки отиват в историята и лекарите не би трябвало да събират такси за издаване на този вид документи. Новата система  на процедура работи от 1 май. Това заяви през днешния ден пред публицисти  заместник–здравният министър Жени Начева. 

 Здравното министерство от дълго време възнамерява извинителните документи да се издават посредством отметка в амбулаторния лист, по прилика с болничния. По този метод ще се облекчи административната тежест на персоналните лекари, за което те упорстваха на последния си митинг.

 „ Въведена е функционалност според която от амбулаторния лист автоматизирано да се генерира информация за осъществен  преглед без да се написа диагноза на детето ", изясни Жени Начева. Така няма да има и корист с персоналните данни на дребните пациенти, каквато може да бъде съответното заболяване.

Жени Начева разясни, че в този случай родителите не трябва да заплащат такси защото данните се генерират автоматизирано и от амбулаторния лист има обособен откъслек.От началото на тази образователна година имаше нови условия към извинителните бележки, свързани с повече информация, която лекарите трябваше да отразят в документите.

Затова и те вкараха такси, които варираха сред 1 и 5 лева, и предизвикаха недоволството на родителите. Те недоумяваха за какво се постанова да заплащат, откакто детското опазване на здравето е гратис. Джипитата обаче стояха твърдо на позицията си, че тази административна услуга е спомагателна за тях и не се заплаща от Здравната каса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР