Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование

...
Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование
Коментари Харесай

5% от БВП за средното образование иска Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество

Отрасловият съвет за тристранно съдействие в региона на междинното обучение поддържа на свое съвещание плана на бюджета за обучение за 2024 година, оповестиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Членовете на съвета обаче подчертаха, че ще продължат да работят за реализиране на най-малко 5% от Брутният вътрешен продукт за междинното обучение в идната средносрочна тригодишна прогноза.

Заседанието беше намерено от отрасловия министър Галин Цоков. Той показа и измененията в Наредба №16, по която ще бъдат избирани шефове на просветителни институции. Целта на измененията е да се задълбочи инспекцията на компетентностите и професионалния профил на претендентите. По думите на Цоков е значима положителната съгласуваност сред всички, ангажирани в образованието, за поетапното сполучливо пускане на състезанията.

На съвещанието бе разисквана и въведена смяна в разпоредба 10 за организацията в учебните действия, с която се дава спомагателна опция за учениците да се явят на изпитите от националното външно оценяване по български език и литература, математика и за инспекция на качествата при здравословни аргументи. Така децата, които са пропуснали изпити по здравословни аргументи, ще имат еднакъв късмет с другите възпитаници. Промяната бе подкрепена от Отрасловия съвет.

Представен бе и напредъкът по оценяването на планове за създаване на STEM центрове и кабинети, като бе обявено, че 1 105 оферти към този момент са минали през първата процедура на утвърждение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР