Отправихме призив към президента за свикване на КС по национална

...
Отправихме призив към президента за свикване на КС по национална
Коментари Харесай

Васил Велев: Инфлацията може да достигне двуцифрено число

Отправихме апел към президента за привикване на Конституционен съд по национална сигурност и потърсихме среща с премиера, с цел да изложим предлагането си за модел за компенсиране на високите цени, това съобщи в " Денят стартира " ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев. Той посочи, че настояването е срещите да се проведат незабавно, " с цел да стане ясно дали нашите сътрудници ще могат да стартират работа идната година, откакто в този момент са я прекратили и поради празниците, и поради високите цени ". По думите му моделът, обявен от министъра на енергетиката за компенсиране на високите цени, не дава отговор на предстоящите цени.



Той е за цени от 250-300 лева за мегават час. Въведеният таван на компенсацията от 30% от цената на борсата ще докара до това, че при едни цени, които чакаме и е евентуално да се случат на пазара през първото тримесечие от порядъка на 600-700 и нагоре лв. за мегават час, резултативната цена би била към 500 лева Тези цени е евентуално да се случат, защото към този момент има покупко-продажби на тези равнища на сегментни равнища на борсата - двустранни контракти, изясни Велев.

Председателят на УС на АИКБ означи, че въведеният модел е неприспособим и ще докара до това, че в БЕХ, в АЕЦ " Козлодуй ", НЕК, само че и в други сдружения ще се акумулират милиарди левове свръхпечалба, която е конфискувана добавена стойност от труда на хората в хилядите предприятия от българската стопанска система. Връзката сред цената на силата и заплатите е директна. Той даже позволи, че в доста предприятия хората може да останат без заплати. Вървят и съкращения.

Велев сподели, че два дни преди Коледа 11 европейски асоциации на енергоинтензивните промишлености насочиха апел към европейските водачи и националните държавни управления за бързи дейности против отвратително високите цени на силата. Те споделят, че редица предприятия са спрени или са съкратили активността си заради високите цени. Говорим за производители на метан, стомана, стъкло, цимент, хартия, керамика, торове.

Картината в България е още по-драматична, поради обстоятелството, че производителите у нас не разполагат с дълготрайни контракти, които усъвършенстват микса при сътрудниците им в Европа, заключи той.

Председателят на УС на АИКБ уточни още, че предлагането им е разликата над мораторната цена до цената на борсата да бъде обезщетена в 3/4 - на 75%. След това ще остане задоволително облага в енергетиката и ще резервира конкурентните благоприятни условия на българската стопанска система, добави той. Ако не бъде признато предлагането, с изключение на понижаване на заплати, редуциране на фрагменти, ще има и увеличение на инфлацията, която ще доближи двуцифрено число, предизвести в умозаключение Васил Велев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР