Отпадъците в България все още не се оползотворяват достатъчно и

...
Отпадъците в България все още не се оползотворяват достатъчно и
Коментари Харесай

Сметната палата: България не рециклира, а складира и не може да спре незаконните превози на отпадъци

Отпадъците в България към момента не се оползотворяват задоволително и не се ползват действия, които плануват последващото им отнасяне, което основава риск за нанасяне на вреди на екосистемите в природата и на човешкото здраве. Това сочат резултатите от одит на Сметната палата " Управление на отпадъците от пластмаса " за интервала от 1 януари 2017 година до 31 декември 2019 година, оповестиха от пресцентъра на палатата.

Резултатите демонстрират, че през 2018 година са оползотворени единствено 25 на 100 от предадените боклуци за отнасяне, а са обезвредени 75 на 100. През 2017 година са оползотворени 28 на 100, а са обезвредени 71 на 100.

България към момента е с едно от най-високите за Европейски Съюз нива на депониране (складиране) на боклуци - 70 на 100 през 2016 година и 62 на 100 през 2017 година, в съпоставяне със междинното ниво за Европейски Съюз от към 24 на 100.

През 2017 година в България са формирани 3 млн. тона битови боклуци, 185 хиляди тона рискови боклуци и към 17 млн. тона неопасни боклуци. През 2018 година битовите боклуци са към 2,9 млн. тона, рисковите - 281 хиляди тона , а неопасните - 19 млн. тона.

Мерките и дейностите по третирането на отпадъците, в това число от пластмаса, са ориентирани най-вече към формираните боклуци във етапа на излизането им от приложимост и по-малко към дейности за понижаване и попречване на образуването им - това понижава успеваемостта на провежданата политика, сочат резултатите от одита.

Не е достигната националната цел от 40 на 100 за преработване на битовите боклуци, заложена в законодателството. Има даже понижение на преработването на битови боклуци с 3 на 100 през 2018 година спрямо 2017 година - до 31,50 на 100. Равнището на преработването на битови боклуци в България е доста по-ниско от междинното за Европейски Съюз - 46 на 100. Необходимо е напъните да са ориентирани към преработване , посредством което отпадъчните материали се преработват в артикули, материали или субстанции за първичната им цел.

През 2018 година в страната са формирани 131 хиляди тона пластмасови боклуци от опаковки, а през 2017 година - 120 хиляди тона. Всички организации по оползотворяване надвишават нормативно заложените цели за преработване на отпадъците от опаковки от пластмаса. Това е по този начин, защото количеството на общо пуснатите на пазара опаковки от пластмаси на национално равнище е доста по-голямо от количеството на отпадъците от опаковки от пластмаси, които са декларирани от организациите по оползотворяване. Липсва нормативно условие за регистрация на компаниите, които пускат на пазара опаковани артикули. От Министерството на околната среда и водите са подхванати дейности в тази посока, което е причина за по-ефективен надзор и ръководство на отпадъците от пластмасови опаковки.

Известните в общественото пространство случаи на противозаконен импорт на боклуци, съществуването на нерегламентирани сметища, сигналите за нерегламентирано изгаряне на боклуци демонстрират, че са налице пропуски и са нарушени взаимовръзките и координацията на дейностите на виновните органи. Като резултат - не са предотвратени противозаконните транспорти на боклуци в това число от пластмаса.

Приети са национални стратегически документи с цели и ограничения до 2020 година и Национален проект за ръководство на отпадъците 2014-2020 година Националното законодателство е хармонизирано с европейското законодателство до 2017 година, има забавяне обаче при транспониране на новите условия на европейските наставления, отнасящи се до отпадъците. Пропуснат е срокът 5 юли 2020 година за въвеждането им, само че с помощта на одита на Сметната палата, процесът въпреки всичко завършва през март 2021 година

Не е призната плануванаъа в Закона за ръководство на отпадъците разпоредба, отнасяща се до площадките за запазване или отнасяне, както и за създаване и употреба на оборудванията и инсталациите за отнасяне на боклуци. Отпадъците от пластмаса не се преглеждат като независим поток, а като съпътстваща част от всеки характерен поток боклуци - битови, строителни, индустриални или всеобщо публикувани боклуци. Всичко това основава риск от ефикасни дейности за третирането им, показват от Сметната палата.

Предприетите ограничения за възстановяване на разделното събиране на отпадъците, в това число и от пластмаса, са ориентирани най-вече за подкрепяне на общинските администрации и ползвателите на публични обекти при осъществяване на задължението им за разделно събиране. Необходими са дейни дейности за обосноваване на всеобщо присъединяване на жителите и обществото в системите за разделното събиране на боклуци.

Национална осведомителна система за отпадъците не е построена изцяло.

Сметната палата е дала седем рекомендации на министъра на околната среда и водите, които да се изпълнят в период до 30 юни 2022 година

Одитът е в границите на кооперативен одит на Работната група по одит на околната среда към ЕВРОСАЙ - професионалната организация на европейските сметни покои, взаимно с висшите одитни институции на Албания, Малта, Молдова, Полша, Португалия, Румъния, Северна Македония, Словакия, Сърбия, Турция и Унгария.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР