Отпадат част от проектите по ПВУ, заяви на брифинг финансовият

...
Отпадат част от проектите по ПВУ, заяви на брифинг финансовият
Коментари Харесай

Асен Василев: Част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост отпадат

Отпадат част от плановете по ПВУ, съобщи на брифинг финансовият министър Асен Василев след постоянното съвещание на Министерския съвет. По думите му това е обвързвано с смяната на финансовата рамка на проекта, станала през 2022 година.

" 30% от средствата зависиха от това какъв брой добре се възвръщат стопанските системи и по формула от 2021 година. 24 от 27 страни изгубиха част от средствата. Отпада планът за батериите, както и планове във фаза на осъществяване, само че през последната една година държавното управление не е съумяло да ги вкара в последваща фаза. Това не е част от предоговарянето по член 21, а понижаване на плановете поради понижените финансови запаси ", добави Асен Василев, представен от

Той разясни, че самият развой по предоговарянето ще стане след консултация с Народното събрание.

" Засегнати в по-голяма или по-малка фаза са 18 плана, единият от които е протонният център. Тъй като имаме времево ограничаване плановете със закъснение отпадат. Това не значи, че протонният център отпада, само че ще се случи с национални средства ", разясни още финансовият министър.

Според него териториалните проекти би трябвало да се завършват и изпратят към Европейската комисия до края на месеца, по тази причина ще има изключително съвещание на Министерския съвет в петък.

" Министерството на енергетиката и Перник и Кюстендил би трябвало да решат какъв е най-хубавият метод да се влагат средствата тъй че районите да се развият ", добави Асен Василев.

Той разяснява опцията при потвърдени и събрани налози Национална агенция за приходите да възнагради хората, които са подали сигнала.

" Такова законодателство има в съвсем всички европейски страни, Съединени американски щати, Англия и е дейно. То работи доста добре. Най-големите данъчни измами се откриват от сигнали от хора, които са в системата и виждат нейното манипулиране по противозаконен метод. И в този момент има недобросъвестни сигнали и без да има ограничавания. Сега Национална агенция за приходите обработва много огромно количество сигнали, които са недобросъвестни. Национална агенция за приходите влиза и прави инспекция, в случай че има съответни сигнали ", съобщи Асен Василев.

Финансовият министър разгласи, че текат диалози с бизнеса, който предлага изсветляване на бизнеса, с цел да остане 9% ставка.

" Предложенията включват по-високи осигурителни прагове, наложителни пос терминали, да не се заплаща сметката, в случай че не се издаде фискален бон. Очакваме предложенията на промишлеността и ще забележим резултата, ще създадем това, което е по-добро за бюджета. Има си институционален ред, по който се разискват концепциите. Министерският съвет прави разискванията на Тристранката и прави предложение в Народното събрание. Там има разискване в комисии и Народно събрание взема решение какво ще се случи. Данъчните закони би трябвало да се одобряват преди да бъде импортиран бюджетът. 100 лева на месец за регистрирани касови бележки може да са малко, само че за много хора не са малко ", съобщи Василев.

Асен Василев разяснява предлагането за промяна на датата на националния празник по този начин: " Аз персонално считам, че 24 май е най-подходящата дата за народен празник. Подкрепата ще се види сега на гласоподаване ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР