Отпадането на индекса СОФИБОР няма да се отрази на потребителите,

...
Отпадането на индекса СОФИБОР няма да се отрази на потребителите,
Коментари Харесай

Ще повлияе ли отпадането на СОФИБОР на гражданите?

Отпадането на показателя СОФИБОР няма да се отрази на потребителите, тъй като законът ги пази. Това сподели журналистът от в. „ Банкеръ “ Петър Илиев в предаването „ В развиване “ с водеща Вероника Денизова. „ Ако погледнете в елементи новите условия, ще видите, че лихвените показатели са по-високи, само че не и лихвите. А те са по-високи, тъй като това е действителната цена на ресурса, с който работят банките. Изчислих, че междинната цена на привлечения запас за банковия бранш е 0,228. Обаче по този начин банките са понижили риска за надбавката, защото при замяната общата рента не може да е по-висока от предходните. По-нататък лихвите ще се покачват. Това не зависи от метода, по който се образува лихвения показател, а от доста други неща. Има елементи, които са значими – по тази причина един консуматор не може да си пресметна самичък лихвения показател. Това е непрозрачността на цялата тази работа. Трябва да имате поради тези данни, на база на които се пресмята лихвеният показател на какъв интервал се взимат, по кое време и т.н “.

Той добави, че множеството банки трансформират лихвения показател, в случай че в базовите данни има нарастване или понижение в разнообразни граници. Всички тези дребни неща са разказани в проектите за ползване и методите за пресмятане на лихвения показател, само че никой консуматор не им обръща внимание. „ Лихвите могат да се повишат единствено и само, в случай че притокът на привлечени средства от компаниите и жителите стартира да понижава и банките се нуждаят от ликвидност “.

Другата заплаха е, в случай че ЕЦБ внезапно вдигне лихвените проценти – примерно 0,5-1% в границите на една година. Но това не се чака да стане преди средата на идната година, разяснява събеседникът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР