Отпадане на задължителната карантина за носители на Covid-19, болни и

...
Отпадане на задължителната карантина за носители на Covid-19, болни и
Коментари Харесай

Комисията по здравеопазване обсъжда отпадане на задължителната карантина за Covid-19

Отпадане на наложителната карантина за носители на Covid-19, заболели и техни контактни лица ще обсъдят на първо четене депутатите от Комисията по опазване на здравето в Народното събрание.

Промените в Закона за здравето бяха утвърдени от Министерския съвет при започване на септември.

Според измененията болестта Covid-19 отпада от листата на заболяванията, при които хората се слагат в наложителна изолираност. Такива са да вземем за пример холера, чума, малария, полиомиелит.

Към момента, при позитивен резултат за Covid-19 от извършено в лаборатория проучване, съответният човек се карантинира за 7 дни, а контактните му – за 5 дни.

В претекстовете към законопроекта, готови през лятото на тази година, се показва, че болестта продължава да съставлява пандемия, само че не изисква използване на незабавни противоепидемични ограничения.

В средата на октомври от столичната здравна ревизия припомниха на детските заведения и учебните заведения да съблюдават провеждането на утринен филтър по отношение на нарасналия се брой на заболели от вируса.

В лечебните заведения и обществените институции за възрастни хора и хора с увреждания вкараха условие за носене на маски от външни гости.

На съвещанието на парламентарната Комисия по опазване на здравето ще бъдат разисквани и разпоредбите за предложение и избор на подуправител на Здравната каса.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР