Отпадане на тавана на пенсиите, минимална пенсия от 369 лева

...
Отпадане на тавана на пенсиите, минимална пенсия от 369 лева
Коментари Харесай

Партиите предлагат вдигане на пенсиите и по-високо майчинство през втората година

Отпадане на тавана на пенсиите, минимална пенсия от 369 лв. и обвързване на майчинството през втората година с минималната заплата са част от предложенията на партиите, импортирани сред първо и второ гласоподаване на измененията в Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО). Предложенията са импортирани в Народното събрание и са оповестени на интернет страницата на Народното събрание.

Парламентарната група на ГЕРБ предлага да отпадне тавана на пенсиите. В претекстовете на предлагането се показва, че с отпадането на тавана освен ще се в профил една обществена неправда, само че и ще се подтикват хората да се обезпечават върху действителните си приходи. Необходимите финансови средства за погашение до края на 2021 година на действителните размери на пенсиите на хората, които все още са ощетени от съществуването на " таван " на пенсиите, са в размер на към 22 млн. лева, настояват от ГЕРБ.

Служебният обществен министър Гълъб Донев счита, че е рано да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите. По думите му, защото оптималната пенсия е обвързана с оптималния застрахователен приход, едвам когато стартира да се подвига и оптималният застрахователен приход последователно ще отпадне нуждата от таван, като това може да се случи най-рано след пет години. Според Донев тези оферти за промени би трябвало да са в границите на бюджетната процедура за идната година, а не в актуализацията на бюджета за тази.

От ГЕРБ оферират и добавка от 100 лв. за всички пенсионери през октомври, ноември и декември. Движение за права и свободи също поддържат добавка до края на годината, а не смяна на пенсионната система от длъжностен кабинет, като предлагането на партията е за 120 лв..

ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме " предлага минималната пенсия да бъде изравнена с прага на беднотия за тази година от 369 лв., което ще подсигурява, че нито един пенсионер, пенсионирал се след струпване на нужния трудов стаж, и навършил съответната пенсионна възраст, няма да живее под границата на беднотия. От партията са пресметнали, че мярката ще коства на бюджета до края на 2021 година в допълнение 82.5 млн. лева ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме " предлага и опазване на добавката от 50 лв. за всеки български пенсионер.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР