Отпадане на административното определяне на минималната работна заплата на национално

...
Отпадане на административното определяне на минималната работна заплата на национално
Коментари Харесай

Бизнес асоциация поиска отпадане на минималната заплата и пенсия

Отпадане на административното установяване на минималната работна заплата на национално ниво и замяната ѝ с годишно договаряне сред обществените сътрудници на минимални заплати по стопански действия и по квалификационни нива, както и отпадане на минималните осигурителни приходи, са част от предложенията за битка с недекларираната претовареност, показани на конгрес, проведен от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Предложенията показа Добрин Иванов, изпълнителен шеф на АИКБ.

Предлага се да се подписа национално съглашение за механизъм за договаряне на минималната заплата. Механизмът би трябвало да включва договаряне на минимални заплати на равнище стопански действия. След като бъдат контрактувани по всички сектори минималните заплати, за минимална заплата за страната да се дефинира най-ниската контрактувана стойност по икономическа активност, която да важи за икономическите действия, в които няма браншови и синдикални структури и няма подписан КТД, предлага АИКБ. Идеята е по този начин да се засилва груповото трудово договаряне, да се поощрят страните да договарят и спомагателни условия.

АИКБ приканва да се отстрани и минималната пенсия, като размерът на пенсията да се дефинира само от осигурителния принос, като това ще осветли стопанската система. За хората с пенсии под прага на бедността, общественото подкрепяне би трябвало да добавя парите до линията на беднотия.

Председателят на УС на АИКБ Васил Велев уточни, че с последните дейности на законодателя, тласкани от популизъм, половината от българските пенсионери, над един милион, ще са на минимална пенсия, което пречи на битката със сивата стопанска система. Максималният застрахователен приход сега е 3000 лв., оптималната пенсия би трябвало да е 1620 лв., а тя е доста по-малко, планува се да стане 1500 лв., уточни Велев. Ако увеличим оптималният застрахователен приход с още 450 лв. и стане 3450 лв., би било заслужено оптималната пенсия да стане 1863 лв., с цел да има сходство сред застрахователен принос и права, сподели Васил Велев.

" Явлението " пари в плик " постоянно е предизвиквало яд у мен, поради високата обществена цена, която плащаме всички, тази порочна форма на претовареност лишава служащите от техните права, визира продуктивността и качеството на труда, отразява се отрицателно върху бюджета и пенсионната система ", съобщи вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев на форума.

От АИКБ показаха и други оферти за ограничение на недекларираната претовареност. Едното от тях е предложение за въвеждане на по-краткосрочна претовареност. Към момента еднодневен трудов контракт може да се подписва единствено за 8 часа, а доста постоянно трудът е по-кратък в границите на няколко часа за деня, се аргументират от АИКБ. Друго предложение е за споделено наемане на служащи. В българското законодателство един служащ може да подписа няколко трудови контракта с няколко работодателя, липсва обаче опция няколко работодателя да сключат един трудов контракт с един служащ, уточни Добрин Иванов.

От АИКБ оферират и създаване на нормативни разпореждания за инцидентна, крактовременна претовареност. Идеята е трудов контракт за работа да може да се подписва сред служащ и един или повече работодатели за работа до един месец, като това време се признава за трудов стаж.

Предлага се и въвеждане на така наречен ваучерно възнаграждение, като предпочитани бъдат строителството, озеленяване, дърводобив, развлекателен бизнес, рекламни действия.

Сред предложенията е и инспекциите на ГИТ да бъдат планувани освен на база ретроспективен разбор на открити през предходната години нарушавания, а да бъдат оценени и новите форми на претовареност, както и разпознати предприятията, които оферират нови форми на претовареност. От АИКБ желаят и основаване на обществен указател на неточните работодатели.

Представителите на синдикатите във форума възразиха против концепцията за отпадане на минималните осигурителни приходи, а съгласно тях по време на Covid пандемията е наложително минималната работна заплата да пораства.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР