Отново заявяваме, че имаме прекомерно много ваксини, нисък ваксинационен обхват,

...
Отново заявяваме, че имаме прекомерно много ваксини, нисък ваксинационен обхват,
Коментари Харесай

Меджидиев не вижда защо да купуваме още ковид ваксини, които ще бракуваме

" Отново заявяваме, че имаме прекалено доста ваксини, невисок имунизационен обсег, липса на искащи и на опция за дарения или препродажба. По-нататъшно приемане и възнаграждение на ваксини, които ще бракуваме, или даже възнаграждение на такса за отвод, е ирационално. "

Това съобщи служебният здравен министър Асен Меджидиев по време на видеоконферентен диалог с европейския комисар по въпросите на опазване на здравето и сигурността на храните Стела Кириакидес , извършен по нейна самодейност. Информация за диалога беше публикувана от Министерството на здравеопазването

" Българските жители заслужават явен и съответен отговор, точно по тази причина продължаваме да настояваме за предоговаряне на изискванията по контракта, подписан сред Европейската комисия и Pfizer 2022-2023 година, с опция той да се приключи на учредения форсмажор за страните членки, които са алармирали подобен, или да се планува оставане на тези страни членки в контракта, при опция за заявяване на действително нужните количества ваксини ", акцентира Меджидиев.
 Личните лекари упорстват за съответна потребителска такса
Личните лекари упорстват за съответна потребителска такса

Брънзалов поддържа концепцията и за включване на имунизацията за варицела в имунизационния календар

По думите му, с изключение на външни форсмажорни обстановки, България има и национални проблеми. Асен Мееджидиев изясни, че н ямаме работещ парламент, който да утвърди държавния бюджет за годината и по тази причина се работи с параметрите на бюджета за 2022 година Той добави, че в същото време през 2023 година страната ни би трябвало да обезпечи допълнители средства за строително-монтажни действия по европейски планове поради повишените цени в бранш " Строителство ".

" Очакваме Европейска комисия, като договарящ от името на страните членки на Европейски Съюз, да регистрира всички специфики. България се довери напълно на Европейската комисия за този развой, като наш представител. В същото време един акредитиран представител е задължен да се съобрази с настояванията на доверилата се страна членка, а в този момент, за следващ път, се предлага решение, което опонира на нашите ползи. България е направила ясни оферти и чакаме работещи решения, които няма да доведат до в допълнение финансово натоварване за всички нас. Всяко в допълнение възнаграждение ще съставлява ново обвързване за страните членки ", посочи здравният министър. Той съобщи, че неналичието на еластичност в договорите е доста усложнение и смяната в епидемиологичната обстановка би трябвало да бъде регистрирана от всички страни, в това число и от производителите на ваксини.
 11 са новите случаи на ковид у нас
11 са новите случаи на ковид у нас

Няма умряли, а 6 са излекувани

Над 1,3 млн. дози ваксини на Pfizer Inc./BioNTech и малко над 2,3 млн. дози от всички типове ваксини са бракувани досега в България заради изминал период на валидност. През 2023 година следва да бъдат бракувани близо 2,8 млн. дози. Други над 650 000 дози са със период на валидност януари/февруари 2024 година и поради обстоятелството, че количествата ваксини против COVID-19 неведнъж надвишават търсенето и потребностите на страната, към този момент е ясно, че те също ще бъдат бракувани, сподели още Меджидиев. Той означи, че 2023 година ще бъдат доставяни бустерни дози, а в България имунизационният обсег е едвам 30%, и в тази връзка не е рационално да се поръчват бустерни дози в цялостния размер, защото действително няма по какъв начин да бъдат приложени.

" Всички мои дейности са в полза на българските жители и ще ги не отстъпвам до дъно. Разбираме, че става дума за двустранни съглашения, само че тук би трябвало единно решение на равнище Европейски Съюз, тъй като репутационните опасности са огромни освен за България и за всички страни членки, а и за Европейската комисия. Няма по какъв начин да разбираем на обществото за какво се дава голям финансов запас за ваксини, които, всички знаем, че ще бъдат унищожени. Ако няма единно решение на равнище Европейски Съюз, Ви поканвам да унищожаваме имунизациите дружно ", посочи здравният министър.

Асен Меджидиев акцентира, че т ова е следващият явен сигнал от страна на България към Европейската комисия за нуждата от навременни дейности за отбрана интереса на европейските жители и отбягване на риска от недобросъвестно ръководство на публичен запас, за което отговорност ще би трябвало да поеме Европейска комисия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР