Отново сигнал за домашно насилие. Жена заведе две дела срещу

...
Отново сигнал за домашно насилие. Жена заведе две дела срещу
Коментари Харесай

Юристка изплака: Съпругът ми наръга кучето ни 7 пъти, би ме до синьо по цялото тяло

Отново сигнал за домашно принуждение. Жена заведе две каузи против брачна половинка си и се оплака от неработещите институции. През март 2019 година след дългогодишно другарство Петя се омъжва за повторно. Споделя, че първите години взаимен живот са безоблачни, след което вижда първите знаци на принуждение. А в края на предходната година обстановката излиза отвън надзор.
„ На 19 декември откакто се прибрах от работа, той беше в нетрезво положение за следващ път и наръга кучето 7 пъти. Аз бях бита по цялото тяло, той ме беше и ритал. Ако не беше кучето, щях да съм аз. И оттова се сблъсках челно с това, че измежду нощите ти нямаш помощ отникъде “, споделя пред bTV Петя Георгиева-Ресиловска.
Жената, която е правист по обучение, споделя разочарованието си от неработещата система, налагаща единствено административни санкции. По думите ѝ преди няколко месеца брачният партньор ѝ целеустремено стопира тока в фамилното им жилище. Тогава завежда и второто дело. Признава, че живее в непрекъснат боязън.
„ Закри цялата партида на електрозахранването на къщата на минус 12 градуса на 31 януари. Това също е принуждение, само че той го направи от разстояние, не му беше нужно да ме приближава. Страхувам се освен за моя живот, само че и за живота на децата си “, споделя Петя Георгиева-Ресиловска.
Мъжът отхвърли коментар, а съгласно юристът му жена му също има виновност.
„ Тя е провокирала абсурда. Имало е спор сред двамата, само че с цел да приемем, че е имало домашно принуждение по смисъла на закона, би трябвало едната страна да има превъзходство над другата, до момента в който тук и двамата са се скарали и са се били. Така че и двете страни имат физически увреждания “, изясни Николай Цветков – юрист на мъжа.
„ Ако имаме нощен случай на домашно принуждение, се звъни на 112 и се чака патрул. Ако индивидът е доста нападателен, той може да бъде арестуван. Ако наоколо има спешен център, тогава дамата ще бъде изчакана от полицията да си събере движимостите и със личен превоз или такси би могла да отиде до спешен център “, съобщи Катя Кръстанова – психолог и специалист по домашно принуждение.
Признава обаче, че в половината административни области в България няма спешни центрове. В такива случаи статистиката демонстрира, че жертвите се връщат при насилника заради липса на опция.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР