Отново се намираме в тежка финансова криза, като борсовия срив

...
Отново се намираме в тежка финансова криза, като борсовия срив
Коментари Харесай

Над $7 трилиона са изтрити от фондовия пазар тази година

Отново се намираме в тежка финансова рецесия, като борсовия срив през 2022 година единствено досега е унищожил повече от $7 трилиона пазарна стойност от акциите в S&P 500.

От края на декември предходната година до през днешния ден показателят се е намалил с близо 18%, оповестяват финансови анализатори, представени от CNN Business и money.bg.

S&P 500 в този момент е едвам над равнищата на така наречен мечи пазари (т.е. 20% спад от неотдавнашния връх при затваряне). Dow, който се намали с към 104 пункта, или с 0,3% на 12 май, е надолу с над 13% и тази година. Технологичните акции обаче са ударени изключително мощно. Nasdaq се намали с 27% тази година, поставяйки я надълбоко в територия на мечия пазар.

Близо 3 $трилиона от спада на пазарната капитализация на S&P 500 се дължи точно на софтуерния бранш. Акциите на колоси като Apple, Microsoft, Amazon, Гугъл Alphabet, Meta и Tesla на Илон Мъск са надълбоко в алената зона.

Компанията за стрийминг услуги Netflix, която се срина с над 70%, е най-зле представилата се софтуерна компания в S&P 500 тази година.

Всичко това буди съществени терзания, че стопанската система на Съединени американски щати може да в допълнение да бъде наранена, откакто още не се е възстановила от отрицателните въздействия на пандемията.

Според данни на изследователската компания Bespoke Investment Group, Nasdaq се е обезценила с повече от 20% единствено в границите на 30 дни. Спад от този мащаб се е случвал 11 пъти преди, като 9 от тези спадове са били " свързани с рецесии ", съгласно Bespoke.

Сега вложителите чакат така наречен капитулация - моментът, в който настроенията са видимо най-ниски. Тогава може би е време да стартира да се купува още веднъж.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР