Отново пет партии влизат със сигурност в Народното събрание, потвърждава

...
Отново пет партии влизат със сигурност в Народното събрание, потвърждава
Коментари Харесай

Галъп: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с изравнени позиции, ДПС и Възраждане в битка за третото място

Отново пет партии влизат сигурно в Народното събрание, удостоверява и следващото социологическо изследване преди парламентарния избор на 2 април.

ПП-ДБ водят със напълно минимална разлика пред ГЕРБ-СДС , като и двете партии получават идентична поддръжка, в случай че изборите бяха при започване на март. Формацията на Кирил Петков и Христо Иванов събира 27,2% поддръжка, а тази на Бойко Борисов - 26,6%. Това сочат данните от проучване на " Галъп интернешънъл болкан " за Българското национално радио (, което демонстрира настройките на старта на акцията.

Движение за права и свободи и " Възраждане " са другата двойка със сходни резултати, които биха оспорвали третото място. Техният резултат все още, съгласно изследването, е 13,4% за Движението и 12,3% за партията на Костадинов.

И освен това социологическо проучване Българска социалистическа партия държи последното, пето място измежду партиите, които прекрачват парламентарния предел - социалистите събират 7,3% поддръжка.

В борба за опция за прескачане на бариерата са " пакетирани " " Български напредък " с 3,7%, " ИТН " - с 3,4% и " Левицата " - с 3,2%.

Кампанията обаче занапред се демонстрира и на числата към този миг следва, както постоянно, да се гледа като на моментна фотография на декларативните настройки, а не като на прогноза. При близки стойности, съмнения в интензивността, политическа рецесия и така нататък, вероятни са динамични развития, в това число в последния миг, сочат изводите в изследването на " Галъп ".

Със сигурност са споделили, че ще гласоподават 40,6%. Това допуска интензивност, близка до тази от предходните избори - доколкото и в предходните избори декларативните равнища на интензивност към този стадий бяха сходни - само че и тук акцията ще бъде решаваща и занапред ще се разбере процентът на база формалните изборни описи.

4,4% са тези от заявяващите, че ще гласоподават, които биха предпочели " Не поддържам никого ", в случай че изборите бяха през днешния ден.

Изследването на " Галъп " е извършено сред 24 февруари и 3 март 2023 година измежду 1008 души по метода " лице в лице " с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР