Отново наблюдаваме пълни с пациенти отделения, вследствие на неглижирани заради

...
Отново наблюдаваме пълни с пациенти отделения, вследствие на неглижирани заради
Коментари Харесай

Д-р Прокопова: Дълго време ще трае ефектът от неглижирането на здравето ни по време на пандемията

Отново следим цялостни с пациенти отделения, в резултат на неглижирани поради страха от ковид съществени болести. Дълго време още ще усещаме резултата от над 2-годишното неглижиране на нашето здраве, както и от недобре проведената здравна помощ във връзка с болесттите, разнообразни от коронавирус.

Това разгласи пред Дарик радио доктор Рада Прокопова, шеф на Отделението по кардиология на Клиниката по вътрешни заболявания в университетската болница „ Св. Анна ”. Тя напомни, че сърдечно-съдовата система в организма е тази, която се въздейства най-вече от външните фактори. Затова съветът на кардиолога тук е до края на октомври хората, които посещават сърдечен доктор, да сменят своята терапия от лятна към зимна.

„ В последните дни заран беше два градуса, на обяд – двадесет градуса. Тази температурна разлика от 18 градуса е голяма игра на съдовата мрежа. Сутрин съдовете са свити, с цел да запазят топлината, а на обяд се уголемяват ненадейно и доста, което води до срив на артериалното налягане. Същото ще настъпи и в този момент, когато стартира интервалът на мъглите и дъждовете. В един и същи ден атмосферното налягане ще бъде от доста ниско към доста високо, което също води до съществени промени в сърдечно-съдовата система ”, изясни лекарят.

„ Това е сезонът, в който всички вируси, имащи предиспозиция да атакуват горни и долни дихателни пътища, утежняват всички сърдечно-съдови премеждия. Не бива обаче да се не помни, че и леко протичащите дихателни инфекции, които не се нуждаят от антибиотик, са съпроводени с лекарствена терапия, взета самостоятелно от аптеката. Пациентите сами си купуват парацетамоли, нестероидни противовъзпалителни средства – всичките те доста постоянно утежняват наличните сърдечно-съдови болести, ” уточни доктор Рада Прокопова.

Чуйте:
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР