Отново хаос в района на летището в Кабул. Съобщава се

...
Отново хаос в района на летището в Кабул. Съобщава се
Коментари Харесай

Отново хаос в района на летището в Кабул

Отново безпорядък в региона на летището в Кабул. Съобщава се за настъпила суматоха след пукотевица от страната на талибаните. Зоната към летището в Кабул продължава да е най-горещата точка в града. Няколко пъти обстановката ескалира.

През нощта американските военни са употребявали сълзотворен газ, с цел да овладеят нови опити за взлом. В същото време фрагменти демонстрират по какъв начин бойци оказват помощ на малко момиченце и на жена да преминат огражденията, съобщи bTV.

През деня изстрели има и от страната на талибаните, които се пробват да разпилян хората от зоната към летището. Съединените щати ги упрекнаха, че блокират евакуацията на цивилни жители.

" Очакваме да позволен всички американци, жители на трети страни и всички афганистанци, които желаят да изоставен страната безвредно и без да им бъде оказвано принуждение ", съобщи Уенди Шермън - зам. държавен секретар на Съединени американски щати.



" Много, доста афганистанци отиват на летището, с цел да изоставен Афганистан. Талибаните се пробват да ги унищожат ", сподели Назира Карими - публицист от Афганистан.

Водеща от държавната телевизия на Афганистан прикани интернационалната общественост за помощ.

" Събрах целия си кураж и отидох на работа, само че талибанските бойци не ме позволиха. Казаха ми, че режимът е заменен и аз нямам право да работя, а би трябвало да се прибера у дома. Обръщам се към света за помощ, тъй като животът ми е в заплаха ", споделя Шабнам Дауран. В Асадабад няколко души починаха, откакто талибаните откриха пукотевица по време на проява, на която бяха развети националните знамена.



Европейски страни не престават евакуацията на свои жители и локални поданици от Афганистан

Европейски Съюз сподели през днешния ден, че 106 чиновници на европейски делегации и техните фамилии безвредно са напуснали Афганистан, съобщи Асошиейтед прес. От съюза допълват, че към момента към 300 чакат да бъдат евакуирани , съобщи Българска телеграфна агенция.

Жозеп Борел, висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността, съобщи през днешния ден, че първият аероплан със чиновници на Европейски Съюз се е приземил в Мадрид, откъдето те ще бъдат предислоцирани измежду 27-те страни членки.

Испания е евакуирала 53 индивида от Афганистан с първия си полет за извеждане на испански жители и афганистански чиновници и фамилиите им от Кабул.

Военнотранспортният аероплан се е приземил на летище наоколо до Мадрид тази заран с петима испанци и 48 афганистанци на борда. В това число се включват и неотбелязан брой деца.

Испания е подготвила още два самолета за продължение на евакуацията на афганистански чиновници и фамилиите им.

Още два италиански самолета C130 са извели от Кабул близо 200 афганистански жители и фамилиите им, които са работили с италианските военни. Според министерството на защитата, пасажерите от двата полета ще бъдат преместени на други самолети в Кувейт през днешния ден и от там ще продължат пътя си към Рим. След като те по-късно през днешния ден дойдат в Рим, общият брой на евакуираните по въздуха ще доближи петстотин.

Холандски боен транспортен аероплан с евакуирани от Кабул хора кацна в Амстердам. Според министерството на защитата той се е приземил късно вечерта през вчерашния ден на летище Схипхол. На борда са били 35 индивида с нидерландско поданство, както и жители на Белгия, Германия и Англия.

Дания заяви, че аероплан с 84 индивида на борда, които са били евакуирани от Афганистан, се е приземил в Копенхаген. Според датски медии, намиращите се на борда са локално наети чиновници и преводачи, които са работили за Дания.

Във Варшава през днешния ден сутринта кацна втори аероплан с евакуирани от Афганистан. Първият сходен полет беше през вчерашния ден вечерта.

Полша е изпратила 100 военни в Афганистан, които да оказват помощ в евакуацията на полски и афганистански жители. Евакуираните първо са били превозени до Узбекистан с военнотранспортни самолети, а след това са били качени на машини от гражданската авиация за полета до Полша.

Съдбата на Афганистан след водената 20 години от Съединени американски щати война значи, че огромни противници като Русия в този момент считат решимостта на Запада за отслабнала, съобщи през днешния ден английският министър на защитата Бен Уолъс, представен от Ройтерс.

Съдбата на Афганистан значи, че към този момент считат Запада за слаб

Войната в Афганистан коства няколкостотин хиляди човешки живота и трилиони долари, само че в този момент талибаните се върнаха на власт и водещите сили на Запада бързат да изтеглят своите дипломати и работили за тях афганистанци от летището в Кабул.

" Това, което ме кара да се усещам неудобно, е, че в този момент имаме международен ред, в който решимостта на Запада се възприема от нашите противници като слаба ", сподели Уолъс пред Би Би Си.

" Това е нещо, което би трябвало да тревожи всички ни: в случай че се счита, че на Запада му липсва решителност и той се разпада, това ще насърчи нашите противници като Русия ", акцентира министърът пред радио Ел Би СИ.

Англия се опасява, че завръщането на талибаните и вакуумът след безредното евакуиране на Запада ще разреши на бойците от " Ал Каида " да се укрепят крепко в Афганистан, едвам 20 години след офанзивите против Съединени американски щати от 11 септември 2001.

Макар и триумфът на бунтовниците при отвоюването на територии от задграничните сили да беше посрещнат с вдъхновение от антизападните кръгове, настъплението на групировката в същото време породи и опасения, че страната още веднъж може да се трансформира в леговище за арабски екстремисти.

Няколко групировки, които са съдружници с Ал Каида, приветстваха триумфа на талибаните. Завладяването на Кабул от талибаните може да ускори наклонността джихадистите да се насочат към Афганистан, сподели йорданският анализатор Абу Руман, който е специалист по ислямистки групировки. " Смятам, че това може да повдигне духа на хилядите джихадисти, който се беше сринал след разпадането на Даеш ( " Ислямска страна " ), и те да си помислят, че нещата не са толкоз зле. " Той обаче добави, че талибаните ще се отнасят резервирано към новопристигналите джихадисти поради мирното съглашение, довело до изтеглянето на американските сили от Афганистан.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР