Отново дърва. Отново обещание, че ще бъдат безплатни. Но отново

...
Отново дърва. Отново обещание, че ще бъдат безплатни. Но отново
Коментари Харесай

Жителите на село Богдан плащат за безплатни дърва


Отново дърва. Отново заричане, че ще бъдат безвъзмездни. Но още веднъж има недоволни - хората в село Богдан споделят, че се заплащат.

Преди един месец bTV ви сподели, че обещаните от страната безплатни дърва за потърпевшите в карловско села, в действителност не са безвъзмездни. Тогава служебният министър на земеделието Явор Гечев съобщи, че „ никой няма да заплаща никакви дърва “, както и че „ те ще се разпределят от кметовете “.

„ Е по какъв начин ще са безвъзмездни? При нас те би трябвало да се заплатят “, споделя Гергана, живееща в с. Богдан.

Стана ясно, че един кубик от безплатните дърва коства 40 лева В цената влизат разноските за превоз и рязане, които са наложителни. След нашия репортаж служебният министър на земеделието даде обещание, че ще спомага на общината и на локалните кметове.

„ Ако желаят помощ от нас като Министерство на земеделието за някакви действия, които могат да се създадат, с цел да се понижи тази цена, ние ще се отзовем “, даде обещание Явор Гечев.

Държавата още веднъж даде обещание, че дървата ще бъдат в действителност безвъзмездни за хората. Спази ли си обещанието този път – bTV ревизира още веднъж.

На стадиона в село Богдан се складира дървеният материал, само че подобен към този момент съвсем няма. Стигнаха ли до хората обещаните от страната безвъзмездни дърва?

bTV отиваме още веднъж при хората, които преди месец нямаха дърва. След репортажа са им раздали. Безплатни.

Коста Радев изяснява, че този път брачната половинка му отхвърля да приказва, с цел да не „ стане отново някакъв проблем “. „ Всичко е тъкмо, кметът разбра, че нищо неприятно не сме говорили “, споделя той.

Освен хората в долната част на селото и тези, които живеят в горната са получили дърва, само че против 50 лева за кубик.

„ Плащането става персонално на превозвачите, колкото кажат толкоз. За кубик взимат по 50 лева, т.е. за 5 кубика стават 250 лева Няма безвъзмезден превоз и гратис рязане “, изяснява Ангелина Тодорова от с. Богдан.

Жената споделила, че не може да си ги заплати с дребната инвалидна пенсия. Тя е тъкмо толкоз, колкото би трябвало да заплати за петте кубика дърва.

„ Не са безвъзмездни, тука всичко се заплаща. Безплатни може би са докарали на няколко индивида, не знам. На мен не знам дали ще докарат “, споделя още Ангелина. Твърди, че тези нейни съселяни, които са споделили, че към този момент всичко било без пари, са по-скоро наплашени. „ Просто някой ги е предизвестил и са изплашени. Няма такова нещо “, безапелационна е дамата.

„ Горският беше тук, беше с колата индивида. Но не сподели, че дървата би трябвало да са безвъзмездни. Никой нищо не ни е споделил “, безапелационна е и Димитрина Тодорова, също гражданин с. Богдан. От горското обаче отхвърлиха.

„ Нямаме информация да се е заплащал превоз. Ние сме изпълнили всичко, което е поискано в допълнение като услуга от нас “, оповестяват в писмена позиция от Южно-централно държавно дружество.

„ Кметът последно, когато вие долу говорихте за дървата с хората и откакто министърът на земеделието даде обещание, че ще бъдат доставени гратис, даде обещание. Но нищо не се пое и на процедура дървата си останаха платени, ей това е “, безапелационна е Ангелина.

В позиция до bTV от земеделското министерство, споделиха, че целият дървен материал в село Богдан е нарязан от чиновниците на Южно-централното държавно дружество, а отговорността за безплатния превоз е на община Карлово. А оттова твърдят, че превозът също бил безвъзмезден.

„ Община Карлово нито е вземала/искала, нито взема/иска, нито ще взема/иска пари от популацията. Дървата са нарязани гратис от чиновници, изпратени от земеделското министерство. Общински чиновници проведоха безвъзмезден превоз в границите на обитаемоте места “, се споделя в тяхната позиция.

bTV потърси за коментар и кмета на село Богдан, с цел да разберем кой търгува с дървата и за какво не се дават гратис на хората, само че без триумф. „ Аз съм в Карлово и имам задания, като се прибера ще се срещнем “, сподели по телефона Христо Иванов.

Преди Коледа, с изключение на без безвъзмездни дърва, част от хората в наводненото с. Богдан могат да останат и без обезщетение. Причината - смяна в категориите за оценка на вредите след бедствието.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР