Относно отношението на ГЕРБ към сглобката премиерът наблюдава прехода от

...
Относно отношението на ГЕРБ към сглобката премиерът наблюдава прехода от
Коментари Харесай

Николай Денков: Делян Пеевски играе театър. Не ми е началник никой от парламента

Относно отношението на ГЕРБ към сглобката министър председателят следи " прехода от предизборни мобилизиращи речи към следизборна психотерапия ". Според него " за ГЕРБ загубата на основни градове е мъчителна и сега тече развой на осъзнаване, приемане на резултатите и опит да се прескочи на идващия стадий - бюджет, конституционни промени ". 

Няма никаква заплаха бюджетът да излезе отвън границите на 3% недостиг, увери министър-председателят. Една от незнайните е дали финансирането по ПВУ ще се получи в края на тази година или в първите седмици на идната, посочи той.

Бюджетът за финансови разноски, който се предлага за идващите години, е с 50% по-голям от тазгодишния. Твърденията, че някой подценява финансовите разноски, са изцяло погрешни, съобщи Денков. По думите му също погрешни са изказванията, че няма средства за общините, само че няма да се вършат " чешмички, игрища там, където няма футболен тим ". Според него " 12 милиарда е невиждана сума за финансови разноски ".

" Резултатът от постната пица, прилагана 10 години от ГЕРБ, е, че България е на опашката на Европейски Съюз ", разяснява Николай Денков. Относно рецензиите на водача на ГЕРБ Денков уточни, че " господин Борисов споделя доста неща, които не са правилни ".

 

По въпроса с дерогацията за " Лукойл " Николай Денков съобщи, че ще съди Делян Добрев.  " Делян Добрев ще влезе в съда, с цел да се изяснява за тези лични нападки. (...) За момента нямаме никакви индикации, че " Лукойл " - България нарушава разпоредбите такива, каквито са. Правителството не може да наруши закона, с цел да удовлетвори желанията на Делян Добрев. "

Ако се осъществя предлагането на Добрев, няма да има задоволително петрол за рафинерията, горивата ще нарастнат неимоверно , хората ще стартират да се презапасяват и ще има обществен потрес - всичко това е ясно разказано като сюжет в отчетите, постъпили в Съвета по сигурността, разясни министър-председателят. Това е формалното мнение на институциите, импортирано в Народното събрание, добави той.

По думите му въз основата на тези мнения е бил препоръчан " явен поетапен преход " до септември идната година, с цел да се отстрани този сюжет като риск.

Николай Денков предлага след ротацията, в случай че желаят да създадат за три дни дерогацията и тогава по думите му отговорността ще е на ГЕРБ.

На въпрос, засягащ тона, с който Делян Пеевски се изрича по дневния ред, министър председателят отговори:  " За мен Делян Пеевски играе един спектакъл, в който в действителност се извършва нашата законодателна стратегия, а той се пробва да се държи като шеф . Нито го одобрявам това нещо, нито ме интересува. На мен не ми е шеф никой от Народното събрание. "

Запитан за локалните налози и такси Николай Денков разясни, че има дезинформация. По думите му НСОРБ упорства за децентрализация, локалните налози не са вдигани от години и не държавното управление желае да направи това.

" Ако те желаят да ги трансформират, ние желаеме да им дадем това право. С неистини страна не се ръководи. Нека Сдружението на общините да каже ясно - желае ли го или не го желае ", прикани той.

" Нашата управническа стратегия беше допълнена от ГЕРБ. Тя е обща стратегия с Мария Габриел до края на идната година. Заедно подбрахме министрите с хората от ГЕРБ. Някои от главните детайли на едно съдружно съглашение са налице, те са признати и от двете страни ", напомни Денков. Според него липсва " механизъм, с който да се вземат значимите решения ". Очевидно за ГЕРБ е по-лесно " да държат тази позиция на вътрешна съпротива ", посочи министър председателят и дефинира това като нездравословно за самия ГЕРБ.

Като сподели, че има " доза шизофрения " в отношението на ГЕРБ към държавното управление и съобщи: " Има няколко имена, които бяха препоръчани от тях. Приели сме ги като общи министри. Да се правиш, че нямаш отношение към този кабинет първо не е правилно, и второ е нездравословно. "

Премиерът посъветва ГЕРБ " да забравим тези дребни сметки ". " След 5 месеца да искаш изпълнена 18-месечна стратегия е неточно ", добави той.

" Изненадите идват от начинания в Народното събрание, които не са съгласувани с държавното управление ", сподели още Денков. По идния избор на съмнение, обвързван с националната сигурност и защита, министър председателят изясни, че с бързи темпове се наваксват закъснения от доста години в отбранителната политика и " в главната си част този избор на съмнение няма никаква основа ".

" Нямам проблем със службите по принцип. Работя добре с някои от тях ", заявява Николай Денков и добави, че има " доста ясна причина " за какво желае промяна на шефа на ДАНС, чийто заместител си е " разрешил да провокира цялата рецесия към първия тур на изборите ", " настрана са политическите изявления на господин Тончев ".

" С какво е толкоз скъп господин Тончев на президента? Цялата теза, че мога да овладея службите с тази промяна, е безусловно погрешна. Новият началник на ДАНС би трябвало да бъде координиран с президента. Не може аз да давам отговор за тази работа и да няма доверие към ръководителя. Очаквам президентът да подпише това искане. "

ЦИК наруши Изборния кодекс. Върховен административен съд по-късно трябваше да санира обстановката, гласи равносметката на Денков след локалните избори.

" Не е моя работа, в случай, че ЦИК се избира от Народното събрание, аз да желая ЦИК да бъде заменена. ЦИК наруши закона, докара до това да имаме над 500 000 невалидни бюлетини. Те носят отговорност за това. "

На въпрос време ли е за лични промени в кабинета , съответно в Министерството на електронното ръководство, министър-председателят акцентира, че не желае " да разбутва този екип, тъй като работата върви доста интензивно ". " МЕУ за този интервал от 5 месеца съумя да напредне чисто професионално по задания, които бяха изостанали от доста години ", сподели министър председателят, като даде образци електронните бележки за учениците, електронните предписания и електронните фишове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР