Отнемането на шофьорска книжка заради неплатена глоба, както и спирането

...
Отнемането на шофьорска книжка заради неплатена глоба, както и спирането
Коментари Харесай

КС поряза МВР: Отнемането на книжка заради неплатена глоба е незаконно

Отнемането на шофьорска брошура поради неплатена санкция, както и прекъсването на колата от придвижване опонират на конституцията. Това постанови Конституционният съд (КС). На процедура това значи, че Министерство на вътрешните работи би трябвало да спре да лишава книжките на водачи, които имат отговорности по санкции. Трябва да бъде прекъсната и друга процедура на ведомството – инспекциите за санкции по граничните пунктове. Според Конституционен съд по този метод нелегално се лимитират права на жителите единствено тъй като страната не може да извърши задължението си да събере санкциите.

Логичен свършек

Че дейностите на Министерство на вътрешните работи са противозаконни и нарушават съществени права, обезпечени от конституцията, се твърди от дълго време. Конституционен съд бе сезиран от омбудсмана Диана Ковачева. В настояването си тя уточни, че безпричинно се лимитира правото на напредване на жителите както в страната, по този начин и зад граница. В сходен дух бе и мнението на Върховния касационен съд. Върховният административен съд също разкритикува дейностите на Министерство на вътрешните работи и. Силовото ведомство обаче прочете решението както дяволът – Евангелието. Вместо да престане да стопира пътуващите по границите, Министерство на вътрешните работи измисли да даде пълномощие.

Проблемът със събираемостта на санкциите от страна на Министерство на вътрешните работи е дълготраен. Тъй като страната е неспособна да се оправи с това си обвързване, бяха прокарани въпросните ремонти в Закона за придвижване по пътищата.

Нищо общо
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР