Върховният съд на Съединените американски щати се съгласи да разгледа

...
Върховният съд на Съединените американски щати се съгласи да разгледа
Коментари Харесай

Върховният съд се съгласи да разгледа молбата на Nvidia за прекратяване на обвиненията в измама с ценни книжа

Върховният съд на Съединените американски щати се съгласи да прегледа молбата на Nvidia Corporation за преустановяване на делото за машинация с скъпи бумаги, в което се твърди, че компанията е подвела вложителите за това какъв брой е спечелила от криптовалути.

През 2018 година против Nvidia и нейния основен изпълнителен шеф Дженсън Хуанг беше заведено групово дело от акционери, след което през 2021 година то беше отхвърлено от съд от по-ниска инстанция и по-късно обновено от Апелативния съд на Съединени американски щати за Девети окръг. Искът е иницииран от E Ohman J Fonder AB (шведска компания за ръководство на инвестиции), която желае несигурно обезщетение. Твърди се, че Nvidia дружно с някои висши чиновници са създали погрешни изказвания за това, че продажбите, свързани с криптовалути, са съществени съставни елементи на нейните доходи през 2017-2018 година

История на правосъдния развой и изказвания

Искът е предявен по Закона за продан на скъпи бумаги от 1934 година през 2018 година с аргумента, че е нарушен от страна на Nvidia. Твърди се, че Nvidia не е обявила правилно каква част от приходите ѝ идват от крипто рандеман, включващ потреблението на графични процесори за решение на математически задания при добива на цифрови валути като Биткойн (BTC). Като са премълчали тази информация, вложителите и анализаторите не са били осведомени за сериозните негативни последствия от крипто добива върху бизнеса на Nvidia.

Първоначално Южният областен съд отхвърли делото през 2021 г.; по-късно през годината обаче Деветият правосъден окръг гласоподава с 2:1 гласа в интерес на разрешението то да продължи напред към правосъдната фаза.

Последици от делото

Като одобри обжалването, Върховният съд уточни какъв брой огромен проблем може да се окаже това за Nvidia както от правна, по този начин и от финансова позиция. При неподходящо решение на съда против компанията, Nvidia може да понесе големи финансови наказания и да загуби скъпа известност. От друга страна, в случай че завоюват това правосъдно дело, това единствено ще ускори позициите им и евентуално ще понижи доста риска.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР