Отмяната на решението, с което проектът АЕЦ „Белене” беше замразен,

...
Отмяната на решението, с което проектът АЕЦ „Белене” беше замразен,
Коментари Харесай

Хиновски: Очаквам скандали около реализирането на АЕЦ Белене

Отмяната на решението, с което планът АЕЦ „ Белене” беше замразен, ще даде правното съображение да стартират диалози с вложители. Това сподели Иван Хиновски, ръководител на Българския енергиен конгрес.

„ До този миг каквито и стремежи да имаха непознати вложители бяха блокирани от този юридически казус”, уточни той.

Хиновски напомни, че има декларирана инвестиция от националната нуклеарна компания на Китай, която по думите му има оборот два пъти колкото брутния народен артикул на България.

„ Това обаче внася сериозен ужас в нашите нуклеарни редици, в лобистите, тъй като внезапно се явява непостоянен състезател. За пръв път в нуклеарната енергетика на България се появява вложител, с който никой не е правил ангажименти, не е стъпвал на нашия пазар, няма връзки с никой от нашите политици. Това ще бъде предизвикателство и чакам скандали”, предвижда ръководителят на Българския енергиен конгрес пред bTV.

Според него няма връзка с съветските компании, а по-скоро китайската компания ще се базира напълно на собствен опит и финансиране и няма да търси локални лобита за една или друга инженерна услуга.

„ Мисля, че няма да има конкурс. Винаги с „ Белене” нещата са решавани с директни преговори”, сподели още Иван Хиновски.

Според него в този план никакъв случай не би трябвало да има нито държавна гаранция, нито да бъде позволен дълготраен контракт за изкупуване на електрическата енергия.

„ При състояние че централата се осъществя като китайски план, тя ще бъде 100% частна. Би могло да се водят договаряния и за присъединяване на България с част, равна на активите, които към този момент са вложени в централата, само че мисля, че те ще бъдат прекомерно малко, с цел да имаме решаващо деяние върху проекта”, счита Хиновски.

„ По моя информация китайците възнамеряват агресия за експорт на електрическа енергия към страните от Европейски Съюз. И те се базират на техни реактори, които са много по-евтини като инвестиция, в сравнение с са съветските. Доколкото разбрах, те ще изкупят нашето съоръжение, само че ще построят тук 2 или 4 реактора по тяхна технология”, разяснява още той.

Хиновски означи, че решението на Народно събрание и Министерски съвет от 2012 година е заложено, че доставеното съоръжение за „ Белене” би трябвало да бъде вложено в АЕЦ „ Козлодуй” в нов седми блок. „ Оттогава никой не го разяснява, а това е доста положително решение за българската енергетика”, уточни Иван Хиновски.

„ Българската енергетика няма потребност от никакво ново „ Белене” до 2030-2035 година, АЕЦ „ Белене” ни е натрапено от закупеното съоръжение, ние в този момент се чудим какво да вършим с него”, съобщи още той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР