Отминаващата година може да бъде определена като много успешна по

...
Отминаващата година може да бъде определена като много успешна по
Коментари Харесай

Космическите успехи през 2022 година

Отминаващата година може да бъде избрана като доста сполучлива във връзка с проучването на космоса

НАСА направи първата стъпка при осъществяването на програмата си за завръщане на Луната, половин век след края на " Аполо ", предава Българска телеграфна агенция. Въпреки че се наложи неколкократно отсрочване, в средата на ноември, беше даден старт на програмата " Артемис " ( " Артемида " ) с изстрелването на ракетата Ес Ел Ес - най-мощната, създавана в миналото от НАСА, с прикрепената към нея капсула " Орион ", която в бъдеще ще транспортира астронавти.

Задачата е изпълнена - спускаемият уред се завърна на Земята, а триумфът на задачата разрешава на НАСА да продължи с подготовката за идващия полет на " Орион " към Луната, плануван за 2024 година Тогава четирима астронавти ще се насочат към естествения сателит на Земята, само че без да кацат на повърхността. Очаква се да бъдат показани при започване на идната година. Третата задача по програмата е планувана за 2025 година, като се планува първото кацане на астронавти на Луната след половин век.

Тестовият полет на стойност към четири милиарда щатски $ съставлява генералната подготовка за по-нататъшното проучване на космоса. Дългосрочните проекти на НАСА включват изпращането на експедиция до Марс в края на 30-те години на този век.

По време на пътуването си " Орион " сложи връх за изминато разстояние от Земята. Апаратът се отдалечи на над 400 000 километра (над 249 000 мили) от нашата планета. Предишното върхово достижение беше сложено преди повече от 50 години от задачата " Аполо 13 " с изминати 248 655 благи от Земята.

В лунната конкуренцията се включиха и Обединените арабски емирства (ОАЕ). От космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида, беше изстрелян луноходът " Рашид ". Очаква се полетът му да продължи към пет месеца. Ако задачата е сполучлива, ОАЕ ще се причислят към Съединени американски щати, Русия и Китай, които до момента съумяха да изпратят апарати на лунната повърхнина. Задачата на 10-килограмовият " Рашид " е да изследва лунната повърхнина, като е екипиран с две камери с висока резолюция и голям брой други принадлежности. Сателит на ОАЕ към този момент обикаля към Марс, а проектите са са страната да построи човешка колония на Червената планета до 2117 година

Сред сполучливо осъществените планове на НАСА през 2022 година е и този за отклонение на траекторията на метеорит. През септември бе регистрирано осъществяването му, като в небесното тяло се вряза сонда-камикадзе.

Апаратът ДАРТ (Double Asteroid Redirection Test (DART) с тегло към 570 кг нападна със скорост от над 20 000 километра в час метеорита Диморфос (Диморф), който е към 5 милиарда кг. Ударът издълба кратер с по-големи от предстоящите размери и изхвърли в космоса голямо количество скали и парчета. Преди конфликта дребният метеорит обикаляше към по-големия Дидимос (Дидим) за 11 часа и 55 минути, а по-късно времето беше кратко до 11 часа и 23 минути. " За първи път човечеството промени орбитата на небесно тяло ", оповестиха от НАСА.

Мисията беше следена както от наземни обсерватории, по този начин и от галактическите телескопи " Хъбъл " и " Джеймс Уеб ", който от лятото извършва своите задания. Свръхмощният уред изпраща неповторими фотоси на Вселената, откакто беше изстрелян в края на 2021 година

През юли беше показана и първата цветна фотография от телескопа, взаимен план на галактическите организации на Съединени американски щати, Канада и Европа. Тя демонстрира напълно младата Вселена преди повече от 13 милиарда години. " Това е нов прозорец към историята на нашата Вселена ", разгласи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, откакто фотографията бе демонстрирана в Белия дом.

Според специалистите на НАСА галактическият куп SMACS 0723 предлага " най-подробния аспект на ранната Вселена до момента ". Това е и най-дълбокото и най-ясно инфрачервено изображение на далечния космос.

Благодарение на извънредно прецизните си принадлежности, " Джеймс Уеб " изпрати и други неповторими изображения, измежду които такива на ярки, ранни галактики, останали скрити от погледа на откривателите до момента, на Марс и на други непознати за учените галактически обекти.

На Червената планета интензивно работи марсоходът " Пърсивиърънс ", който събира проби и се готви да ги изпрати за проучване и разбори на Земята. Проект за връщането на пробите е взаимно начинание на НАСА и Европейската галактическа организация (ЕКА), която сплотява 22 европейски страни. Те вероятно ще бъдат доставени на Земята през 2033 година с уред, който е планувано да поеме към Марс в края на това десетилетие.

Друг план на ЕКА за проучването на Червената планета - руско-европейската задача " ЕкзоМарс ", беше разгласен за преустановен след началото на войната в Украйна. По-късно обаче стана ясно, че въпреки всичко ще продължи взаимно със Съединени американски щати, разясниха от основаната в Париж организация. Мисията " ЕкзоМарс " предвиждаше през септември да бъде изстрелян роувър на ЕКА към Марс с съветска ракета и спускаем уред, които да изследва дали на Марс в миналото е имало живот.

ЕКА разгласи новото си потомство астронавти през ноември. То включва 17 претенденти за космоса - петима са в А тима, а останалите 11 са включени като запаси. Седемнадесетият е параастронавт - британецът Джон Макфол (41 г.) е изгубил крайници си при злополука. За първи път галактическа организация се заема с сходен план. Дори НАСА не се е заела до момента да изпрати човек с физически увреждания в космоса, само че американците споделиха, че с интерес ще бъде следена подготовката на Макфол.

Обучението му ще друго от този на останалите астронавти - той ще взе участие в проучване за да се откри дали физическите увреждания биха попречили на галактическите пътувания. Тестовете, който ще продължат две - три години, ще са фокусирани върху главните провокации за параастронавтите, в това число и това по какъв начин физическите ограничавания могат да повлияят на образованието за задача, а също дали са нужни модификации в галактическите апарати и специфичното облекло.

Астронавтката на ЕКА Саманта Кристофорети от Италия пък стана първата европейка, поела командването на Международната галактическа станция (МКС). Това се случи в края на септември. Тя отговаряше за станцията към двадесет дни, до завръщането си на Земята в средата на октомври.

Китай към този момент е на финалната права при построяването на галактическата си станция " Тянгун ", откакто в края на октомври изстреля третия, финален модул от нея. Това ще разреши позволи на орбиталното оборудване да стартира да действа пълноценно и да обезпечи на Пекин непрекъснато човешко наличие в космоса. Общо 11 задачи бяха нужни за сглобяването на " Тянгун ". Станцията ще остане най-малко десетилетие в ниска орбита - на височина сред 400 и 450 километра над Земята.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР