Отминаващата 2023-та е годината, в която всичко се обърка за Жерар Депардийо,

...
Отминаващата 2023-та е годината, в която всичко се обърка за Жерар Депардийо,
Коментари Харесай

Годината, в която всичко се обърка за една френска легенда

Отминаващата 2023-та е годината, в която всичко се обърка за Жерар Депардийо, разяснява френският Le Figaro, представен от Българска телеграфна агенция.

Депардийо е знак на половото принуждение и мачизма за част от публиката, само че и национална горделивост за други. 75-годишният артист изгуби аурата си на недостижима икона в киното. Той е обвинен в обезчестяване и се озова в центъра на политически и медиен скандал след излъчването на документален филм.

Ален Делон загуби статута си на " свещено страшилище " поради реакционните си изявления. Брижит Бардо зае позиции против исляма. Единствено 80-годишната Катрин Деньов продължава да снима в киното и да бъде звезда. Деньов не е коментирала обвиняванията против Депардийо, без значение от обстоятелството, че двамата са си партнирали в дузина филми.  

  " Всеки, който е работил с Депардийо, знае, че той протяга ръка на дами

През 2015 година Софи Марсо дефинира Депардийо като " див звяр " поради държанието му по време на фотоси. В края на 2023 година артистът беше лишен от Националния медал на Квебек, изгуби статута си на почетен жител в Белгия, а музеят " Гревен " скри восъчната му скулптура. Личности от света на киното обществено му обърнаха тил.

Френската културна министърка Рима Абдул Малак назова Депардийо " срам за страната ", а някогашният френски президент Франсоа Оланд съобщи: " Не, не се гордеем с Жерар Депардийо ". 

Преди два месеца Анук Гринберг сподели в изявление за сп. Elle, че " всеки, който е работил с Депардийо, знае, че той протяга ръка на дами ". Тя осъди " оглушителното безмълвие " от страна на филмовата промишленост и също по този начин твърди, че е виждала артиста да " го прави " през 90-те години на предишния век.

" Не можем да мълчим пред линча "

Мобилизира се и лагерът на поддръжниците му - фамилията, щерка му Жули Депардийо, някогашната му партньорка Карол Буке. 60 известни френски актьори, измежду които актрисите Натали Бай и Шарлот Рамплинг,  както и Карла Бруни, подлагаха на критика обществено " линча ", на който е подложен Депардийо, в публикация, оповестена в Le Figaro.

" Жерар Депардийо евентуално е най-велик измежду актьорите. Последното свещено страшилище на киното. Не можем повече да мълчим пред линча, на който е подложен, пред лицето на вълната от ненавист, която се излива върху него... в прорез с презумпцията за непорочност, от която би се възползвал като всеки различен, в случай че не беше колос в киното, какъвто е той ", се показва в текста. 

Президентът Еманюел Макрон, посред политическа рецесия, също зае позиция, изразявайки поддръжка за артиста. " Можете да обвините някого, може би има жертви, само че съществува и презумпцията за непорочност ", акцентира Еманюел Макрон. " Просто искам Жерар Депардийо да може да отбрани правата си като всеки един и да продължи да работи и да твори ", сподели френският президент. 

Френската група  #MeTooMedia група, която поддържа жертвите на полово принуждение в медийната промишленост,  осъди мненията на държавния глава в поддръжка на артиста в друго писмо, оповестено в  Le Monde.

Роденият в Шатору артист обаче има спорни връзки с Франция. През 2012 година Депардийо разгласи, че ще се откаже от френския си паспорт като митинг против налозите, наложени на най-богатите. Почитател на властническите режими, той има и съветско поданство. 

Междувременно в Съединени американски щати...

В същото време в Съединените щати 47-годишният американски артист Дани Мастерсън е изпратен в затвор в щата Калифорния, с цел да изтърпи присъдата си за две изнасилвания. През месец юни артистът, прочут с присъединяване си в сериала " Шеметни години ", беше наказан по обвинявания за обезчестяване на две жени в своя дом в Лос Анджелис през 2003 година През септември беше произнесено и наказването му - 30 години отнемане от независимост. А най-рано може да получи право на предварително освобождение след... 25 години. 

 
Случаят " Дани Мастерсън "
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР