Отлично представяне на самодейците от Русенско по време на Дванайсетия

...
Отлично представяне на самодейците от Русенско по време на Дванайсетия
Коментари Харесай

17 медала за представителите на област Русе от Национален събор на българското народно творчество в Копривщица

Отлично показване на самодейците от Русенско по време на Дванайсетия народен събор на българското национално творчество в Копривщица. Там те завоюваха общо седемнайсет медала.

По думите на журито осъществяването на съставите от района е било на извънредно високо равнище, а оценките безапелационни извоювани. Областният шеф Анатоли Станев поздрави наградените и им благодари за опазването на родовата ни памет. „ Съхранявайте и предавайте искрата на патриотизма – България има потребност от хора с чест и достолепие като вас. Ежедневно вие ние карате да се усещаме горди, че сме българи и прославяте страната ни по целия свят “, сподели Станев. Той пожела на участниците здраве и непреклонен дух, с който да отстояват българските обичай и обичаи.

Шест от седемнайсетте медала са златни, девет са сребърни, а две са бронзовите оценки. Със златен орден бе отличен Иван Жеков, който е гъдулар към Пенсионерски клуб №10 в Русе. Той заслужи оценката с осъществяване на право хоро и мудна мелодия за софра. Златен орден донесоха и от групата за изворен фолклор към Народно читалище „ Просвета 1915 “. Изпълнителите от културната институция в русенския квартал „ Долапите “ бяха наградени за представянето на бит по случай Бабинден. Техен живописен началник е Снежана Атанасова. Третото злато отиде при друга група за изворен фолклор – тази към Народно читалище „ Пробуда 1907 “, намиращо се в село Тетово. Поводът са така наречен „ приказки за хляба “, разказващи за това по какъв начин дамите си хортуват до момента в който вършат мая, по какъв начин украсяват обредните хлябове и какво символизират фигурите от тесто върху тях. Художествен началник на отличената група бе Стефка Русева. Същото отличие бе присъдено и на групата за достоверен фолклор „ Хърцойки “ с началник Милена Колева към беленското читалище „ Трудолюбие 1884 “. В рамките на три минути те показаха песните „ Залюбил Пенчу “ и „ Мама нъ Стуян думъши “. Още два златни медала бяха отредени надлежно за Мъжката коледарска група към Народното читалище „ Кирил и Методий 1922 “ в село Пиргово и за кошовската група за достоверни традиции към тамошното читалище „ Просвета 1928 “. Пирговчани направиха благословия по случай Рождество Христово, като в същото време показаха „ Замъчи се Божа майка “ и „ Рано ми рани Косовка “. Напълно предстоящо от Пиргово изиграха обичая „ Джамал “. Художествен началник на групата бе Атанас Атанасов и самобитният театър продължи близо половина час. Ритуалът съставлява игра, която е отдадена на Ивановден. Чрез нея хората от селото са изразявали своето благоговение пред силите на природата, като са влагали и своите очаквания за мирна, добра и плодородна година. Вярванията се свързват още и с опцията за прогонване на злите сили чрез потреблението на маска на митическо създание, наричано Кречетало или още Татунчо. В играта се включиха общо 23 мъже и 5 дами.

Както стана ясно и нагоре над половината от завоюваните медали бяха сребърни. Сребърен орден получи фолклорна група „ Русчуклийска китка “ към Пенсионерски клуб №10 в Русе. Представителите на групата извършиха „ Люлялай мома бял камък “ и „ Еньо си Станка залюби “. Сребърен орден имаше и за разказвачките Снежана Атанасова и Мариана Петков от читалището в квартал „ Долапите “. В рамките на 10 минути те показаха „ Етървите Мара и Стояна идват от женитба “, което е хумористично произведение. Третият сребърен орден отиде в Народно читалище „ Св. св. Кирил и Методий 1924 “ от квартал „ Средна кула “. Йорданка Илиева от културната институция изпя „ Стояновата майчица “ и „ Стоян на Рада дума “. Със сребърен орден бе отличена и Павлина Андреева от читалището в Тетово, която изпя „ Соколе, сиве соколе “ и „ Залюбила, мъри, дребна ѝ мома “. Детски танцов състав „ Тетовче “ също сграбчи сребърен орден, поради представянето на играта броилки. Сребърен орден бе предназначен и за женска вокална и фолклорна група „ Авлигите “ още веднъж към читалището в Тетово. Техен живописен началник е Павлина Андреева и извършиха две песни, които се играят на хоро с препяване и отпяване. Става дума за „ Две итърви оро играят “ и „ Девойчица думаше “. Грамота взеха и от танцов състав „ Анесица “ още веднъж от Тетово. Те бяха наградени за осъществяването на ръченици, присъщи за седенски и сватби. Песен, възхваляваща българските воеводи, взели участие в Разложкото въстание, донесе също сребърен орден на Иванка Илиева от село Хотанца. Сребро отиде и при Стоян Димитров Йорданов – Гичето от Кошов за осъществяването му на „ Димитър в пандиза отива “. Словесният фолклор, възхваляващ къпането в осъществяване на Милена Колева от Бяла, ѝ донесе също сребърен орден.

Изпълнителите от Русенско се върнаха и с два бронзови медали. И двата са за представители на читалището в Долапите. Единият отиде при женската фолклорна певческа група с живописен началник Мария Маринова. Те извършиха „ Радо, ле, Радке “ и „ Снощи отидох, мамо “. Бронзов орден бе предназначен и за дуета от певици Кунка Йорданова и Мариана Петкова, които зарадваха присъстващите с „ Минавай, любе, минавай “ и „ Млад левент “.

Припомняме, че област Русе бе показана от 121 участници – 71 дами и 50 мъже. Те са от четири общини от района – Русе, Бяла, Ценово и Иваново. Инициативата се осъществя и с логистичната поддръжка на Областна администрация – Русе и Регионалния експертно-консултативен и информативен център „ Читалища ” /РЕКИЦ/. На място в Копривщица имаше и специалисти от Областната администрация, които подкрепяха цялостния развой. Общото времетраене на осъществяванията на участниците от Русенско бе близо 2 часа и половина и включваше седем самостоятелни и тринайсет групови осъществявания.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР