Отличените са трима учениЛауреатите са от САЩ, Германия и ИталияТрима

...
Отличените са трима учениЛауреатите са от САЩ, Германия и ИталияТрима
Коментари Харесай

Климатът донесе „Нобел“ за физика

Отличените са трима учени
Лауреатите са от Съединени американски щати, Германия и Италия

Трима учени - Сюкуро Манабе (САЩ), Клаус Хаселман (Германия) и Джорджо Паризи (Италия), са носителите на Нобеловата премия за физика за 2021 година за проучването на сложни системи като климатът на Земята, заяви Нобеловият комитет през днешния ден.

Те са отличени за “революционния си принос за разбирането на комплицирани физически системи”, се споделя в формалното известие.

В разяснението за достиженията на Манабе и Хаселман се изяснява, че те са помогнали човечеството да стартира да схваща такива комплицирани системи като атмосферата и океаните, да се изработят способи за моделирането им, което води към опцията да предвиждаме какво се случва с тях при избрани промени. Това е и една от значимите крачки към основаване на постоянна научна основа за прогнозиране на световната смяна на климата и оценка на ролята на човешката активност за този развой.

Паризи е отличен за това по какъв начин се отнасят безредни положения и флуктуации във физическите системи - от атомно до планетарно равнище. Това няма директно отношение към моделирането на климатичните промени, само че също е принос към разбирането им - да вземем за пример, какви са последствията, в случай че се добави повече сила към комплицирана атмосферата, както изясни проф. Паризи.

Манабе работи в Принстънския университет в Съединени американски щати, а Хаселман - в Института за метеорология в Института “Макс Планк” в Германия. Паризи е откривател в римския университет “Сапиенца”.

От Шведската академия обясниха на конференция, че на процедура това може да наподобява като две Нобелови награди за разнообразни елементи от физиката, само че в реалност отличават достижения, която имат общо между тях.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР