Откриването на екзопланети доскоро не беше нищо друго, освен мечта

...
Откриването на екзопланети доскоро не беше нищо друго, освен мечта
Коментари Харесай

Откриха нова екзопланета, която има важни прилики със Земята

Откриването на екзопланети до неотдавна не беше нищо друго, с изключение на фантазия за учените, само че новата технология на телескопа и по-усъвършенстваните техники за наблюдаване улесниха задачата за намиране на планети отвън нашата Слънчева система.

Всъщност в наши дни се откриват толкоз доста нови екзопланети, че учените би трябвало да изберат кои от тях най-вече се нуждаят от изследване, защото просто няма задоволително очи, които да ги следят.

Сега огромен интернационален екип от астрономи и други учени разкриха изключително забавна екзопланета, която сигурно ще притегли доста внимание.

Нарича се TOI-1231b и обикаля към звезда, доста по-хладна от нашето Слънце. Звездата, наречена NLTT 24399, е алено джудже, тъй че макар че TOI-1231b е доста по-близо до своята звезда, в сравнение с Земята до Слънцето, планетата в действителност е сходна по температура и се счита, че има мощна атмосфера, която подсигурява изследване в бъдеще.

Планетата е наричана „ поднептун “, което значи, че тя е по-малка от Нептун, само че по-голяма от Земята. Не се счита, че е най-вече каменист свят, тъй че не се счита за Супер Земя, само че атмосферата й към момента може да даде доста потребна информация за учените.

„ Ниската компактност на TOI 1231b демонстрира, че планетата е заобиколена от забележителна атмосфера, вместо да е скалиста. Но съставът и степента на тази атмосфера са незнайни “, споделя в изказване Диана Драгомир, съавтор на проучването.

„ TOI1231b може да има атмосфера на основата на водород или водород-хелий или по-плътна атмосфера на водни пари. Всеки от разновидностите би показал друг генезис, позволявайки на астрономите да схванат дали и по какъв начин планетите се образуват по друг метод към М джуджета спрямо планетите към нашето Слънце, да вземем за пример. Предстоящите ни наблюдения на HST ще стартират да дават отговор на тези въпроси и JWST дава обещание още по-задълбочен взор върху атмосферата на планетата. “

TOI-1231b е открит частично с помощта на размера на своята звезда. Когато надничат дълбоко в космоса, на учените е доста по-лесно да виждат планети, които обикалят по-малки звезди заради въздействието, което планетите оказват върху самите звезди. В случай на поднептунова планета, обикаляща към дребна, хладна алена звезда джудже, планетата хвърля огромна сянка, когато минава пред своята звезда, от наша позиция.

Това разрешава на принадлежности като директния сателит за проучване на екзопланета на НАСА (TESS) да откриват такива светове с по-голяма акуратност.

Разбирането по какъв начин планетите и тяхната атмосфера се образуват към разнообразни типове звезди е жизненоважно, в случай че в миналото се надяваме да изследваме космоса в търсене на живот, светове, сходни на Земята, и планети, където можем да създадем колонии. Открития като това са стъпки към това бъдеще, даже и никой от нас да не е жив, с цел да го види.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР