Открито е новото най-голямо просто число. Простите числа могат да

...
Открито е новото най-голямо просто число. Простите числа могат да
Коментари Харесай

Най-голямото просто число е с 22 милиона цифри

Открито е новото най-голямо просто число. Простите цифри могат да се разделят единствено на себе си и единица. Те са от изключителна значимост за модерното компютърно криптиране на информация.

Новото най-голямо просто число, което се изписва 2 74 207 281-1, съдържа повече от 22 млн. числа. Информацията за откриването му е оповестена от доктор Къртис Купър (Curtis Cooper) от университета в централно Мисури.

Откритието е част от програмата за търсене на елементарни цифри, която носи името на френския духовник от XVII век, Марин Мерсен, който изучавал простите цифри. Програмата е учредена през 1996 година и дотук с помощта на нея са открити нови 15 елементарни цифри.

Новото число е с пет млн. числа по-голямо от предходното, което е намерено през 2013 година още веднъж от доктор Къртис Купър.

Простите цифри се употребяват в онлайн банкирането, извършването на покупки и персоналните известия. Те служат за защитаването на персоналната информация от нежелани вмешателства.

Новото най-голямо просто число е прекомерно огромно, с цел да има някаква практическа приложимост, тъй като числата, които се употребяват през днешния ден, нормално са дълги единствено няколкостотин числа, а не няколко милиона, само че това не значи, че в бъдеще няма да влезе в приложимост.

„ Простото число, познато още като M74207281, се пресмята, като сложим 2 на степен 74 207 281 и по-късно извадим 1. Съдържа общо 22 338 618 числа – съвсем 5 милиона повече числа от предходното най-голямо просто число. Въпреки че простите цифри са значими за криптографията, това е прекомерно огромна, с цел да има някаква практическа стойност “, споделят от програмата Мерсен.

Independent

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР