Откритията на японски учени отварят възможност за ново лекарство, което

...
Откритията на японски учени отварят възможност за ново лекарство, което
Коментари Харесай

Японски учени откриха начин за регенериране на зъби

Откритията на японски учени отварят опция за ново лекарство, което може да помогне за регенерирането на изгубени зъби при хората.

Изследователи от Университета в Киото и Университета на Фукуи са открили при изследвания върху животни, че потискането на ген-1 (USAG-1), като употребява неговото антитяло, може дейно да докара до напредък на зъбите.

Докладът, оповестен в Science Advances, отбелязва, че антитялото USAG-1 е способно да подтиква растежа на зъбите при мишки, страдащи от вродено положение, известно като агенезия на зъбите.

Генетичните аргументи за случаи на прекалено много зъби са обсъждани като препоръки за регенериране на зъби при възрастни. При хората вроденото положение, което визира към 1% от популацията, води до съществуването на повече или по-малко от естествените 32 зъба.

Старши преподавателят от Университета в Киото Кацу Такахаши, един от водещите създатели на проучването, отбелязва по какъв начин техният екип разпознава главните молекули, виновни за развиването на зъбите.

„ Морфогенезата на обособените зъби зависи от взаимоотношенията на няколко молекули, в това число BMP, или костен морфогенетичен протеин, и Wnt сигнализация “, сподели той.

Освен това изследването отбелязва, че с изключение на развиването на зъбите, BMP и Wnt също вземат участие в модулирането на растежа на голям брой органи и тъкани в най-ранните стадии на човешкото развиване. Ето за какво медикаментите, които въздействат върху дейностите на BMP и Wnt, се заобикалят заради страничните резултати, които те могат да причинят на цялото тяло.

Констатациите означават за първи път изгодите от моноклонални антитела – протеини, които имитират имунната система за битка с патогените – върху регенерацията на зъбите. Това предлага нова лечебна рамка за клиничен проблем, който от дълго време е стеснен единствено до импланти и други изкуствени решения.

Съавторът на проучването Манабу Сугай от университета във Фукуи изяснява: „ Конвенционалното тъканно инженерство не е уместно за регенерация на зъбите. Нашето изследване демонстрира, че безклетъчната молекулярна терапия е ефикасна за необятен набор от вродена агенезия на зъбите.

„ Изследователският екип първо преглежда резултатите на няколко моноклонални антитела за USAG-1, които нормално се употребяват за лекуване на рак, артрит и ваксини. В последна сметка те изолират едно антитяло, за което беше открито, че нарушава взаимоотношението на USAG-1 единствено с BMP. Еднократно приложение на това антитяло беше задоволително за генериране на цялостен зъб.

Други опити демонстрират сходни резултати при порове. Такахаши уточни, че поровете, като дифиодонтни животни, имат сходни зъбни модели като хората. Изследователите в този момент изследват антителата върху животни като свине и кучета.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР