Откриха най-ранните човешки останки. Екип от археолози, ръководен от специалисти

...
Откриха най-ранните човешки останки. Екип от археолози, ръководен от специалисти
Коментари Харесай

Откриха най-ранните човешки останки

Откриха най-ранните човешки остатъци. Екип от археолози, управителен от експерти от Университета на Централен Ланкашър, откри най-ранните човешки остатъци, намирани в миналото в северната част на Англия. Това се оповестява на уеб страницата на университета.

Находките включват човешка кост, както и мъниста от раковина. Възрастта на артефактите е почти 11 000 години, което е открито посредством радиовъглероден разбор. Най-старият от откритите по-рано остатъци е на 10 000 години, те са открити през 2013 година в пещерата, ситуирана покрай настоящето място за разкопки. По-ранни човешки вкаменелости са открити в Южна Англия и Уелс, само че в северната част на страната такива находки са необичайност заради по-суровите условия на ледниковия интервал.

На настоящето място археологическите изследвания са почнали през 2016 година, като през това време са открити праисторическа керамика и мъниста, каменни принадлежности, човешки и скотски кости. Екипът от археолози съумя да потвърди, че в тази пещера са открити останките на най-малко 8 души.

Въпреки фрагментираното им положение, учените допускат, че това са погребения. Мястото евентуално е било употребявано за заравяне в три разнообразни интервала: преди към 4000 години (ранна бронзова епоха), преди 5500 години (ранен неолит) и преди 11 000 години (ранен мезолит).

В момента на мястото не престават разкопките, като се възнамерява да се създадат ДНК проучвания на находките в лабораториите, с цел да се откри от кое място идват заровените и каква е родствената им връзка.

ПСС предизвести за заплаха от лавини в планините

БГНЕС

Откриха най-ранните човешки остатъци

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР