Открай време температурите на Земята се променят. През своята история

...
Открай време температурите на Земята се променят. През своята история
Коментари Харесай

Земното затопляне е част от нормален цикъл? Човекът не е виновен?

Открай време температурите на Земята се трансформират. През своята история на битие от 4,5 милиарда години планетата ни е преживявала и топли, и студени интервали. А този развой се дължи на смяната на земната орбита към Слънцето: когато Земята се е намирала на по-голямо разстояние от Слънцето, това е означавало захлаждане. А по-близкото разстояние е означавало стопляне.

Когато обаче в късния 20-и век учените се заемат да открият по какъв начин по-точно през годините са се променяли температурите на Земята, се оказва, че от 1980-те години насам стоплянето са прави с доста по-бързи темпове, в сравнение с преди.

Големите промени през последните 100 години

През 1998 година откриватели от Масачузетския университет и техни сътрудници от една специфична лаборатория към Университета в Аризона, разгласиха студия, показваща средногодишната температура на Земята през последните 1000 години. За да открият това за един интервал, в който към момента не е имало термометри, учените са изследвали така наречените прокси или естествени записи, като да вземем за пример измервания на сондажни проби от безконечния лед, на дървесните кръгове и на корали. 

Резултатът посочил, че епохи наред температурните амплитуди са били незначителни, и по този начин до 20 век, когато внезапно стартира внезапно и мощно повишаване.

През 2013 година списание " Science " разгласява сходно проучване, които обгръща даже още по-голям интервал от време - за изменението на температурата на Земята през последните 11 000 години. Изводът, до който стигат, обаче е същият: през последните 100 години Земята се е затопляла доста по-бързо, в сравнение с през която и да била друга фаза от последния ледников интервал до през днешния ден.

Същото проучване демонстрира също така, че от позиция на ситуацията на Земята по отношение на Слънцето през последните 2000 години планетата ни се намира в интервал на естествено изстудяване. Но поради невижданото стопляне, провокирано от човешката активност и отделяните парникови газове, това естествено изстудяване въобще не се вижда.

Според отчета " Състоянието на световния климат 2020 " на Световната организация за метеорология (WMO), междинната температура през предходната година е била с 1,2 градуса по-висока, в сравнение с в прединдустриалната ера, т.е. сред 1850 и 1900 година, когато изкопаемите горива към момента не са били употребявани всеобщо за рандеман на сила. Изводът, който се постанова, е следният: че нарастването на парниковите газове, дължащи се на човешката активност, е " една от главните аргументи за смяната на климата ".

През 2001 година Междуправителствената комисия за климатичните промени (IPCC) разгласи, че преди индустриалната гражданска война концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата в продължение на хиляди години е била 280 елементи на милион (ppm), а по-късно се покачва и до 1999 доближава 367 елементи на милион. През 2021 година тази стойност към този момент е 415 ppm.

Учените са уверени: индивидът е отговорен  

Над 90% от учените, които се занимават с проблемите на климата, са уверени, че климатичните промени са породени от индивида. Това сочи ново проучване, извършено от група интернационалните създатели. А анализът на 11 602 научни публикации, отдадени на климатичните промени, оповестени през първите седем месеца на 2019 година, демонстрира, че 100 % от учените одобряват антропогенните фактори като причина за световното стопляне. Този разбор е изработен от американския геолог Лоурънс Пауъл, създател на 11 книги за климата и от региона на геологията.

" Ако има различна доктрина за това, че не парниковите газове, а нещо друго предизвиква климатичните промени, което да бъде потвърдено научно, подобен един труд би бил заслужен за Нобелова премия. Но няма такова проучване ", споделя Бенджамин Кук от Института за галактически полети " Годард " към НАСА.

И Междуправителствената комисия за климатичните промени приема, че измененията в климата са човешко дело. В това е уверена и Елен Жако де Комбе, изследователка от Южнотихоокеанския университет, авторка на IPCC и съветничка на държавното управление на Маршаловите острови в Микронезия. " Научният метод значи да оценяваш данни, наблюдения и калкулации на модели, преди да направиш избрани заключения. Всичко това приказва, че сегашните промени в климата са породени от активността на индивида ", споделя тя.

 

Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР