Отклонение: Жените в българското кино е проект на интердисциплинарната художничка,

...
Коментари Харесай

Жената вчера, жената днес

" Отклонение: Жените в българското кино " е план на интердисциплинарната художничка, кураторка и феминистка Боряна Росса, който изследва облика на дамите в българското кино. За да наблюдава развиването на женския облик на екрана от 60-те години до през днешния ден, Боряна Росса, която е и преподавателка в Сиракузкия университет в щата Ню Йорк, избира шест български кино лентата - " Вълчицата " (1965), " Отклонение " (1967), " Понеделник заран " (1968), " Последната дума " (1973), " Шивачки " (2007) и " Воевода " (2017) . Проектът е продължение на дисертацията на Боряна Росса, отдадена на пола в българското, руското и съветското кино. Той обгръща и единадесет диалога с дами от разнообразни генерации и с разнообразни специалности, които разясняват филмите. Резултатът е мултимедийна галерия, показана в галерията на Гьоте институт.

" Беше ми забавно не толкоз да върша възстановки, едвам попитам зрителките по какъв начин те се разпознават с тези героини, до каква степен те са им повлияли или са антагонисти на всичко, в което имат вяра ", споделя Росса.

В едно от интервютата актрисата Доротея Тончева, говорейки за нейните съвременнички от 60-те и 70-те, споделя: " Такива бяхме ние-джаснати ". Според Боряна Росса, с цел да вникнем в смисъла на тези филми, първо би трябвало да излезем от баналния роман за нашето кино.

В плана са включени и комиксови рисунки на Боряна, които показват емблематични подиуми от филмите. Друг акцент са фрагментите от остарели изявленията с известни кинодейци по тематиката за пола в тяхното творчество.

Боряна Росса пази тезата, че правата на дамите не са даденост, а са извоювани от други дами и мъже в продължение на десетилетия. " Това, което аз открих, е декаданс. Докато през 60-те и 70-те е имало някакъв прогрес в равенството, през 80-те нещата се усложняват и се появяват реактивни публични сили, които стартират да връщат дамата при печката, и това се усилва след края на 80-те години ", споделя художничката.

Една от главните линии в плана е определянето на моделите за подражателство, с които дамите от разнообразни генерации се разпознават.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР