Зависима ли е дебелината на портфейлите ни от личните данни,

...
Зависима ли е дебелината на портфейлите ни от личните данни,
Коментари Харесай

Икономистът говори: Динамичното ценообразуване и защо концертаджиите трябва да го приветстват

Зависима ли е дебелината на портфейлите ни от персоналните данни, които сме споделили в онлайн платформи и до каква степен обективна е смяната на цените, съгласно моментната динамичност на търсенето? Защо за едно и също нещо, част от потребителите заплащат повече от други, и до каква степен може да стигнат настоящите пазарни процеси?

Новата бизнес тактика в модерната стопанска система или така наречен динамично ценообразуване показа в ефира на Дарик Югоизток ректорът на Бургаския свободен университет проф. Милен Балтов.

В авторската графа „ Икономистът приказва “ той сложи фокусът върху тематиката „ Динамичното ценообразуване и за какво концертаджиите би трябвало да го приветстват “. И включи в логаритъма оповестеното за едно от най-значимите културни събития през 2025 година- дълго чаканото завръщане на английската рок група „ Оейзис “ със серия концерти на през лятото на идната година. Турнето, след повече от 15 годишен раздор сред братята Ноел и Лиъм Галахър, провокира диспути, още преди да е почнало. А повода е точно динамичното ценообразуване за продажба на билетите за концертите им. Те започнаха от цена от 135 английски лири, с цел да доближат до 335 към днешна дата.

„ По – огромната драма е не е, че ще има турне, а какво се случва с билетите. А още по-голямата драма е, че те не се продават с нормалните твърди цени, а с така наречен динамично ценообразуване “, разясни проф. Балтов.

Скокът разумно провокира отвращение измежду феновете на английската тайфа и стана мотив управляващите във Англия да изискат следствие за прозрачността на ценообразуването.

„ Понеже към този момент е окъпано в много сълзи е стигнало и до сърцето, в това число и до министър – ръководителя сър Киър Стармър, който като един същински лейбърист незабавно е заплашил, че ще има следствие, ще бъдат въведени ограничавания и прочие Но драмата не е свръх огромна. И е реалност, че покачването на цените отразява интереса “, сподели проф. Балтов. И акцентира, че динамичното ценообразуване в тази ситуация пренебрегва опцията от пораждането на черен пазар и облага на спекуланти. И е в интерес на меломаните.

Подобна тактика от години е наложена и при продажбата на билети от самолетните компании.

Днес цената е една, утре-друга, от време на време по-висока, само че доста постоянно и по-ниска. Или другояче казано, това е ценообразуване, което с използването на логаритми, може да покачва цената на дадената стока и услуга според от интереса и каква е периодичността на покупката “, разясни ректорът на Бургаския свободен университет. И насочи вниманието към теорията за маргиналните стойности.

Със сигурност, акцентира той, това е доста позитивен маркетинг метод, стига да не се навлиза в монополно състояние, при което се изкривява пазара и да не се спекулира с с персоналните данни на потребителя, за който може съзнателно въз основата на това, за него може да се дефинира по-висока цена.

„ Икономистът приказва “ с проф. доктор Милен Балтов чуйте в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР