Отказът на света от долара е прогнозиран от най-известния американски

...
Отказът на света от долара е прогнозиран от най-известния американски
Коментари Харесай

Западът призна скорошната кончина на долара

Отказът на света от $ е плануван от най-известния американски икономист, който предсказа международната икономическа рецесия от 2008 година, Нуриел Рубини. Сега за спада на $ се приказва освен в Русия, само че и на Запад. Още по-шокиращо е предсказанието, което Рубини прави: това ще се случи единствено след 10 години. Досега никой не вярваше в толкоз малко оставащо време до гибелта на $.

Носителят на Нобелова премия за стопанска система Нуриел Рубини, който предсказа световната икономическа рецесия от 2008 година, позволява, че доларът да падне като аварийна валута в границите на едно десетилетие.

Според него това ще се случи заради засилващото се геополитическо съревнование сред Вашингтон и Пекин и неизбежната поява на две конкуриращи се световни аварийни валути. Дедоларизацията се форсира от няколко неща, сподели Рубини.

Първо, има възходящо занемаряване на $ в запасите за задачите на националната сигурност на фона на засилената геополитическа конкуренция сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, от една страна, и Китай, Русия, Иран, от друга.

Русия към този момент изцяло изостави $ и еврото в своите запаси в интерес на златото и юана. И това е естествена процедура - централните банки държат средства във валутите на тези страни, с които се търгува най-активно. Ето за какво е толкоз значимо, че в края на предходната година Китай и Саудитска Арабия направиха първата си договорка в юани. Други страни могат да последват образеца, сподели Рубини.

„ Говорим за транзакции на стойност десетки милиарди долари, защото Саудитска Арабия е най-големият експортьор за Китай, в това число на недопечен нефт. Преди това Китай е отварял взаимни суап линии в национални валути със своите географски съседи, само че техните суми са били доста по-малки. На фона на отхвърли от долари в разплащанията, комерсиалните сътрудници на Китай ще бъдат принудени да преминат към тази форма на заплащане за външнотърговски интервенции “, сподели Владимир Евстифеев, началник на аналитичния отдел на Банка „ Зенит “.

Петролът исторически се е разплащал в долари като най-сигурната аварийна валута. А въглеводородите като цяло мощно поддържаха валутата и стопанската система на Съединени американски щати. Преместването на въглеводородните покупко-продажби в национални валути подкопава тяхната мощ. Първа сходна стъпка направи Русия, която трансферира търговията и с нефт, и с газ от Европейски Съюз в рубли. И Китай следва същия път, с цел да издигне престижа на личната си аварийна валута и стопанската система си. Като се има поради мащабът на международната търговия на Китай, тъкмо сходни дейности на Пекин могат да навредят на $. Колкото по-малко транзакции се правят в $, толкоз по-малко долари ще купуват тези страни за своите запаси и толкоз по-слаб ще стане самият $.

„ Страните, които са минали към търговия с Китай в национални валути, би трябвало да усилят каузи на юана в запасите съразмерно на валутната конструкция на външнотърговския оборот “, споделя Владимир Евстифеев. Неслучайно администрацията на президента на Съединени американски щати назова концепцията за приемане на юани в петролни съглашения с Китай нападателна.

След като Западът наложи наказания на Русия и замрази активи за 300 милиарда $, Китай и други страни се притесняваха, че някой от тях може да попадне под ударите на Вашингтон идващия път.

Делът на $ в интернационалните запаси последователно понижава. В средата на 80-те години доларът представляваше 85% от международните запаси, при започване на 2000-те - 72%, а през първата половина на 2022 година – едвам 59%. Това е най-ниската стойност за последните 25 години.

Второто нещо, което заплашва господството на $, са новите технологии, по-специално възходящата роля на цифровите валути на централната банка, платежните системи „ Алипей “ и „ Уичат Пей “, валутните суап линии сред Китай и други страни, системите за разплащане, които заместват СУИФТ. „ Това може да докара до основаването на различна многополюсна валута и интернационален режим на заплащане “, предвижда Рубини.

Още една опасност за $. Рубини напомни валутната алтернатива на Трифин. Парадоксът на Трифин е спор на стопански ползи сред краткосрочните вътрешни и дълготрайните интернационалните цели на страните, чиито валути служат като международни аварийни валути. Съединените щати, като страна, която дава на своята валута статут на световна аварийна, имат непрекъснат недостиг по настоящата сметка. Това в последна сметка ще подкопае статута на аварийна валута, защото повишаването на интернационалните отговорности ще стане неустойчиво, сподели Рубини.

Както изяснява Владимир Евстифеев, Федералният запас на Съединени американски щати интензивно покачва главния лихвен %, с цел да преодолее високата инфлация и да избегне рецесия. Това води до там, че други страни, изключително разрастващи се, също би трябвало да покачат лихвите си, даже и да нямат проблеми с инфлацията, тъй че непознатият капитал да не стартира да бяга от страната.

Срокът за спад на $ след 10 години, озвучен от Рубини, е извънредно къс за сходни тектонични разбърквания. Следователно икономистите, които споделиха, че доларът може последователно да загуби стойност, като предписание, не имаха вяра, че това ще се случи толкоз скоро. По-скоро, че даже не е допустимо през нашия живот. Рубини обаче наподобява има вяра, че процесът може да протече доста по-бързо, в сравнение с мнозина имат вяра.

„ Ще има еволюционен спад на $ в международната стопанска система и интернационалните запаси. Катализатор на този развой може да бъде както развиването на различни платежни системи, по този начин и либерализацията на юана, което ще притегли повече вложители към китайската валута. Първият вид включва по-скоро еволюционни, постепенни промени, до момента в който вторият може фрапантно да понижи каузи на $ в света “, заключва Евстифеев.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР