Отказът на Четвърта градска болница в София да приеме заразен

...
Отказът на Четвърта градска болница в София да приеме заразен
Коментари Харесай

Отказът на болница да приеме пациент събуди покаяние и контраатака

Отказът на Четвърта градска болница в София да одобри инфектиран с ковид пациент провокира шумни обвинявания, контраобвинения, а даже и смирение. Случаят стана обществено достояния след репортаж на Българска национална телевизия в петък вечерта.

" Няма да се двоумя всеки, който нарушава заповедите ми, да получи съответното наказване. Прошка няма да има ". Така и през днешния ден здравният министър Костадин Ангелов се закани на шефовете на лечебни заведения, в които се иска тест за ковид преди хоспитализация на пациенти и които не извършват заповедта да разкрият 10% от леглата за заболели от COVID-19. Още през вчерашния ден Ангелов поиска оставката на шефа на Четвърта градска болница доцент Аркади Иванов след репортажа на Българска национална телевизия. В същото време кметът на София Йорданка Фандъкова изясни, че ще предприеме дейности, когато медицинският одит направи инспекция в общинската болница.

" Какво чака Фандъкова да покаже инспекцията? След като няма документ, че колата за спешна помощ е чакала два часа пред болничното заведение, нито има документ, че са желали PCR-тест? ", възнегодува пред бТВ здравният министър. Крайно обиден той съобщи, че не приема кола за спешна помощ да чака два часа пред затворените порти на болница, до момента в който други заболели с COVID-19 умират, тъй като няма кола за спешна помощ. Ангелов припомни, че от 1 август цената на клиничната пътека е увеличена и лечебните заведения получават по 80 лева за проучване, по тази причина е недопустимо да желаят от пациентите да показват PCR тест на входа.

Малко по-късно Аркади Иванов се покая пред " България он ер " за забавянето:  " Грешката е повече от фрапантна. Съжалявам и не знам за какво това се е получило. Пациентът е докаран с кола за спешна помощ, с потвърден COVID-19 ". Иванов добави: " Мъжът е имал дихателна непълнота, болки в корема. Вместо да бъде признат за 15-20 минути е стоял 2 часа пред лечебното заведение. Абсолютно неприемливо за мен. Ако здравното положение на пациента е такова, че той е в тежко положение - с COVID-19 и без COVID-19 той предстои на хоспистализация ". Междувременно виталните индикатори на пациента се усъвършенстваха след приема му.

Вечерта с позиция излезе и шефът на на отделението по " Анестезиология и интензивно лекуване " в болничното заведение доктор Панчо Панчев. Именно той е индивидът от   от записа в репортажа, който изисква от незабавния доктор писмени документи за докарания с колата за спешна помощ пациент. В изказването Панчев изяснява претекстовете си, упреква на собствен ред Българска национална телевизия и незабавния доктор, а и дава други данни за положението на пациента, спрямо началника си Иванов. Ето я позицията на Панчев:

" Бях потърсен по телефона от дежурния доктор в ОАИЛ. Проведох диалог с лекаря от БП по персоналния телефон на дежурния доктор от ОАИЛ!
За да бъде приет в болница пациент в коронавирус поделение, той би трябвало да има позитивно проучване на коронавирус, според заповедта на здравния министър.
Поисках от лекаря на спешна помощ да отрази този резултат във фиша за незабавна здравна помощ, с който превежа пациента в болничното заведение. Това, прочее, той и без мое искане би следвало да направи.
Поисках от лекаря от спешна помощ да отрази и това, че пациента се насочва от кординационния център към Четвърта МБАЛ, за което нямахме и никакви други доказателства, с изключение на устните му изказвания.
Пояснявам за какво са нужни тези " формалности ". Задава ли си някой въпроса какво би се случило, в случай че пациент без коронавирус зараза попадне в поделение, където се лекуват такива заболели? Кой ще носи отговорност за неизбежното му заразяване?
На въпросите ми болният има ли сърдечна и дихателна непълнота, лекарят от БП отговори с " не ". На въпроса ми болният може ли да се изолира в домашни условия, отговорът беше " да ". При това състояние запитах за какво желае болният да се хоспитализира. Обяснението беше, че пациента не могъл да приема назначената му терапия заради съществуване на ГЕРБ. Тези странични резултати върху стомаха превъзходно се корегират с добре известни лекарства.
След като завърших диалога с лекаря, подредих на дежурната лекарка да одобри болния с индикацията, че е на възраст над 60 години, както е съгласно заповедта на министъра. Изхождайки от описаното от лекаря положение, това беше единствената индикация за незабавен банкет!
Ог репортажа, излъчен по Българска национална телевизия, ми направи усещане, че на пациента му се споделя, че ще го върнат у дома, защото отхвърляме банкет - за какво? По-нормално е да се каже " отиваме в друга болница ", само че това очевидно не е задоволително трагично за потребностите на репортажа!
За мен е явно, че този репортаж е задачата на мероприятието, а не хоспитализирането на болния!
Оставям без коментар, че сътрудника се е явил пред болницата с авансово готова опция за запис. Да не приказваме, че записът е осъществен изцяло престъпно! Учудващо е, че в това взе участие и Българска национална телевизия. Това също ще разясня с адвокати!
Напълно съм наясно, че това е солова акция на младежа, очевидно накривен към медийни изяви. По никакъв метод не свързвам това с институцията в която той работи! Колегите от Центъра за СМП - София, са подложени на необикновено натоварване и единствено положителните ни взаимоотношения и синхрон ще оказват помощ за превъзмогването на сериозната обстановка, в която се намираме ".

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР