Откакто се помня, всяка годинасемейството ми прекарва част от лятната

...
Откакто се помня, всяка годинасемейството ми прекарва част от лятната
Коментари Харесай

Летни маршрути: Язовир Широка поляна в Родопите

Откакто се помня, всяка годинасемейството ми прекарва част от лятната си отпуска на палатка в планината. Мястото постоянно е едно и също и не се е трансформирало към този момент цели тридесет лета- язовир Широка поляна. Беше обич от пръв взор. И още ни държи, щом всяко лято без изключение и без значение от събитията се връщаме тук. Широка поляна се намира в Западните Родопи в непосредственост до други два огромни и небезизвестни язовира, Голям Беглик и Доспат. Надморската височина е към 1500 метра, тъй че прохладата е обезпечена, даже и в най-знойните юлски и августовски жеги.

Язовирът e голям и разлат по форма, изглежда по този начин, все едно е формиран от голям брой дребни язовири, има доста очарователни полуостровчета и островчета. Брегът е наклонен и е посипан с гъста борова гора, а това обезпечава многочислени и разнообразни места за къмпингуване. Може да опънете палатката си на самия бряг под сянката на дърветата и с панорама към язовира или да си намерите някое прикрито и уютно местенце в боровата гора. Може също да паркирате кемпера си на някое от необятните открити площи към язовира или пък да извършите лагера си на някое от живописните полуостровчета.

На места брегът е затрупан със дребен пясък и се образуват дребни плажни линии, които летуващите употребяват сходно на плажове. Разбира се, има и безчет други неща, които бихте могли да вършиме като планинско колоездене, лов на риба, каране на лодки и канута, пешеходни преходи, обичаното ми бране на горски плодове (има обилие от боровинки, ягоди и малини), събиране на гъби, бране на пресни билки или просто лежане в хамак и съзерцание на природата към вас. Гледките пълнят душата и сърцето. И зареждат батериите. А вечер е времето за лагерния огън, за най-ярките звезди и най-ясния Млечен път.

А когато започнете да се ориентирате за часа по ситуацията на слънцето, когато загубите визия кой ден от седмицата и коя дата е и когато забравите да заредите батерията на телефона си, тогава знайте, че сте имали разкош, който малко на брой си разрешават - цялостното изключване.  

Е, желае ми се къмпингуващите на Широка поляна да бяха на половина по-малко, а останалата половина да се отнасяха с малко повече грижа към природата, само че това е една друга тематика.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР