Откакто Русия започна войната в Украйна, София се опитва да

...
Откакто Русия започна войната в Украйна, София се опитва да
Коментари Харесай

Георите на "Московска" И Т.Н. в името на тротоара

Откакто Русия стартира войната в Украйна, София се пробва да изкаже своята съпричастност към украинския народ. Както се видя, градската администрация не може да е толкоз смела, че да отстранява руски монументи, по тази причина се насочи към по-безобидното преименуване на алеи и градинки. И това обаче се оказа сложна задача - регионалният шеф от " ИТН " - Иван Кючуков, блокира даже плахите хрумвания на общинските съветници от ГЕРБ и " Демократична България " в тази посока. На 7 април те гласоподаваха издигане на знамето на Украйна над постройката на Столична община (предложение на ръководителя на СОС Георги Георгиев) и именуване на 96-метрова алея " Героите на Украйна " (заход към паркинг) и площад " Борис Немцов " (или по-скоро градинка) наоколо до съветското посолство.

Гласът на регионалния шеф трябваше да се чуе, откакто от Българска социалистическа партия взеха решение да апелират решението на общинския съвет пред него под претекста, че алеята навлиза в пространство със статут " за специфични обекти-посолство ", и по тази причина влиза в несъгласие с Подробния организационен проект на регион " Изгрев ". Макар че не стана ясно какво общо има градоустройственият проект на региона с името на алеи и площади.

Но Кючуков одобри насериозно задачата и събра цяла кошница закони, с цел да потвърди, че решенията на СОС са незаконосъобразни. Един от претекстовете му бе, че не е потвърдено съветският опозиционер Борис Немцов (убит през 2015 година в Москва) да има принос към развиването на България. Но в случай че тръгнем в тази посока - какво тъкмо общо има съветския княз Александър Невски със София и даже с България?

Другият мотив на регионалния шеф беше, че се нарушава " правилото на взаимност ", т.е., в случай че друга столица също ни е " почела ", тогава и ние може да преименуваме. Но за каква взаимност изобщо може да става дума, откакто десетки улици в София, в това число най-централните и значими булеварди са кръстени на съветски персони и градове.
Реклама
Не на последно място, регионалният шеф трябваше да изтъкне и че е получил " стотици сигнали от жители " против новите имена на алеята и площада. Българска социалистическа партия откриха в доводите му другояче " рационална и национално виновна " позиция, по думите на Иван Таков от групата на социалистите в съвета. Реакциите в обществените мрежи обаче също не закъсняха - появиха се скрийншоти от профила на Кючуков във Facebook, на които се вижда по какъв начин той е споделял изявления в поддръжка на оня Динко от Ямбол и похвални вести за Руската федерация.

Решението на Кючуков в действителност не значи доста - в четвъртък общинският съвет прегласува и още веднъж одобри предложенията. Иначе същият този регионален шеф " спъна " концепцията за преместването на Паметника на Съветската войска. Така че най-малко в тази посока е пореден.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР