Откакто настъпи лятото, ситуацията между двете коалиции засега е като

...
Откакто настъпи лятото, ситуацията между двете коалиции засега е като
Коментари Харесай

Политологът Ивайло Илиев: ПП и ДБ са гаджета за лятото и то в отворена връзка

„ Откакто настъпи лятото, обстановката сред двете обединения към този момент е като „ гадже за лятото “ и то в отворена връзка “. Това съобщи пред БНР политологът Ивайло Илиев.

„ Напрежението ескалира по тематиката с назначенията и „ раздаването на постовете “. ГЕРБ от дълго време приготвя почвата точно за тази тематика. Струва ми се, че Борисов просто не желае да носи отговорност за това ръководство, не го поддържа с гласувания по основни тематики, някак ми се коства, че не желае да има свои хора за да не се оцапа от възможните провали на кабинета. Тези поръчки за постове от негова страна сега са някакъв заслон, зад който се крие може би друга тактика - да изнудва Политическа партия да му желаят поддръжка за кабинета, с което от една страна да ухажва както партията, по този начин и гласоподавателите, че без ГЕРБ не може, а въпреки това да продължава да срутва ПП-ДБ електорално “, разяснява той.

Политологът подсети, че „ такова парцелиране и делене на властта “ е имало и в предходното постоянно държавно управление на Кирил Петков. Според него една от аргументите да си отиде това държавно управление е било точно партийното делене на министерствата.

По думите му седемте условия на ПП-ДБ към ГЕРБ са изцяло допустими за това ръководство, с цел да влезе в някакви рационални граници. Но ПП-ДБ са останали в тежка изолираност в Народното събрание и стартират да потъват в тези плаващи пясъци, болшинства. Може би по тази причина търсят поддръжката на ГЕРБ с въпросната декларация.

Загубата на електорат при Борисов е минимална, акцентира още Илиев и изясни, че точно по тази причина той не се тормози да изиска коалиция.

Политологът е безапелационен, че на електоратите би трябвало да бъде обяснено и в един миг да осъзнаят, че сега това е единствената допустима и добра за страната настройка.

Според него Народното събрание няма да освободи този парламент.

Т.нар. ротация ще съставлява два разнообразни кабинета, акцентира Илиев и добави, че това ще бъде с различен мандат и с някои разнообразни министри. Според него двете обединения са се докарали до парадокс, тъй като са пропуснали момента да договорят съответен механизъм за назначения.

Политологът предвижда, че изборната интензивност на локалния избор ще бъде по-висока. Той счита, че ранното оповестяване на претендента на Политическа партия, Демократична България и „ Спаси София “ - Васил Терзиев, ще даде задоволително време за дейна антикампания против него. Но това е време, в което ще може да бъде и натрапен. Отдалечаването от политиката обаче постоянно дава съответни козове в ръцете на обединението, изрече мнението си той.

Според него следва да бъде понижена радикализацията, която идва от партиите:

„ Те се впуснаха в едно озлобяване и рушене на взаимни отстъпки “, добави Илиев.

„ Този парламент, в случай че стартира да работи по-активно и сполучливо, има опция за канализиране на тези радикални настроения. Надявам се, че тези тематични болшинства няма да счупят и този парламент. На този стадий не наподобява да е по този начин. Вероятно и кабинетът ще издържи повече месеци, в сравнение с в този момент си мислим “, предвижда още Ивайло Илиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР