Откакто мина времето на жигулите и москвичите, да караш кола

...
Откакто мина времето на жигулите и москвичите, да караш кола
Коментари Харесай

Климатикът в колата - тайните, които трябва да знае всеки шофьор

Откакто мина времето на жигулите и москвичите, да караш кола без климатик е все едно да гледаш тв приемник без отдалечено. В летните горещини охлаждащите купето системи са една от най-предпочитаните и ценени екстри в автомобила. Всъщност надали е подходящо автоклиматикът да бъде именуван екстра, защото към този момент се е трансформирал в нужда.

Освен че основава комфорт за лидера и пасажерите, охлаждането въздейства и на кондицията на водача, а оттова и на сигурността при ръководството на МПС-то. Най-благоприятната температура в купето е сред 18 и 20 градуса, а влажността - сред 30 и 70%. Ако при 10 градуса тялото се охлажда, а при 25 градуса стартира физическа отмалялост, то при температури над 30 градуса реакциите на лидера се забавят, което може да докара до съдбовни неточности при шофирането, настояват специалисти. Климатикът в колата прави и друга потребна работа - той понижава влажността, предпазвайки стъклата от запотяване, и пречиства въздуха в купето, което е от значително значение за здравето на лидера и пасажерите в автомобила.

Именно по тази причина би трябвало навреме да се обръща внимание на всяка зародила щета в системата, даже и най-дребната. Най-честите проблеми са свързани с кондензатора, който е пред радиатора за изстудяване на мотора. Той се задръства от прахуляк и нечистотия, насъбрани сред двата радиатора, което утежнява обдухването. Така кондензаторът прегрява, сензорите изключват електромагнитния съединител и се стига до спешно изхвърляне на фреон. Появява се и безпричинно висок разход на гориво през лятото. Затова кондензаторът би трябвало постоянно да се почиства с вода и въздух под налягане, поучават техници.

Проблем може да възникне и при задръстване на игления вентил, който също се прочиства посредством продухване до премахването на цялата нечистотия.

Много значимо е да се следи постоянно и положението на водещия ремък на климатика. При доста коли той задвижва по едно и също време няколко устройства - хидравлика, климатик, водна помпа, по тази причина при заклинване на лагера на водещата шайба на климатичния компресор би трябвало да се сложи ремък с по-малък диаметър, който да " заобиколи " компресора, без това да се отрази на останалите функционалности.

Към нарушената работа на климатика се отнасят и остатъкът от масло, остатъкът на хладилен сътрудник, попадане на въздух или влага в системата, мощно нечисти ребра на кондензатора или изпарителя, неизправности на охладителната система на автомобила и превъртане на съединителя на компресора.

Packard беше първи, Съюз на съветските социалистически републики охлади ЗИЛ-111

Първият сериен автомобил, оборудван с климатична система, е Packard 180 Formal, създаден от Packard motor car Company през 1939 година Самият автомобил е обществено изложен за първи път през ноември 1939 година по време на четиридесетото автомобилно шоу в Чикаго. Автоклиматикът към автомобила бил по желание, и можел да се конфигурира за спомагателните 274 Щатски долар (около 5000 Щатски долар през 2010 година ).

По техен образец през 1941 година Cadillac пускат на пазара тъкмо 300 автомобила, оборудвани с автоклиматик. Тези автомобилни климатични системи имали съществени дефекти. Освен обстоятелството, че не били изключително ефикасни и охлаждащият нагревател заемал цялото пространство в багажника, липсвал и комутатор на компресора. На процедура, с цел да бъде включен (изключен ) автоклиматикът, водачът би трябвало да изгаси автомобила, да слезе, да отвори капака и да закачи (откачи) задвижващия ремък. За страдание тази иновационна технология в автомобилната промишленост била доста забавена от протичащата се по същото време Втора международна война.

Така се стига до 1954 година, когато се появява Nash Ambasador, произвеждане на American motors corporation (AMC) с изцяло интегрираната за отопление и изстудяване климатична система. Това е първата система за всеобщия пазар с надзор върху температурата и електромагнитния комутатор (съединителят). Производителите от General Motors също ползват тази технология на своите осем цилиндрови Pontiac и Chevrolet.

През 1966 година американските коли, оборудвани с автоклиматици доближават 3,5 милиона. По същото време в цяла Европа са два пъти по-малко. Следват години на бързо развиване и налагане на климатичните съоръжения измежду производителите. Що се отнася до европейските коли, първите серийно произвеждане с климатична система се появяват едвам в края на 60-те от заводите на мерцедес и опел. Разбира се, съществуват и единични случаи, като няколкото бронирани мерцедеса на Адолф Хитлер - модел G4W-131, произвеждане 1939 година и няколко броя съветски парламентарни лимузини ЗИЛ-111-Д от 1950 година

Знаете ли, че...

- Ако изгасите мотора на автомобила по време на работа на климатика, може да чуете свистене в продължение на няколко секунди. То е провокирано от равнене на налягането в другите сектори на системата и не е нередовност.

- Изтичането на фреон е и най-честата причина за отвод на климатика. За да избегнете приключване на фреон, е целесъобразно да включвате климатика в режим на изстудяване най-малко един - два пъти седмично за към 5 мин. Това може да усили доста времето на безпроблемна употреба на климатика.

- Автомобилите, оборудвани с климатик, имат ограничаване за нагряването на купето. Например при боядисване със сушене в камера температурата не би трябвало да надвишава 80 градуси С. По-високата температура провокира повишение на налягането в тръбопроводите и повреди в системата.

- Оптималната температура за работа на климатика е в диапазона 20-22 градуса. Ако шофирате с чести прекъсвания, увеличете температурата до максимума от 25 градуса, с цел да не натоварвате прекалено климатичната система.

- По време на миене на автомобила се предлага да се промива и продухва кондензатора на климатика. Лятото се измива замърсяването, а зимата - солта. Водната бликам би трябвало да се насочи перпендикулярно към кондензатора, с цел да не се огънат тънките ребра.

- При своята работа климатикът лишава най-малко 10% от мощността на мотора и усилва с до 1 литър разхода на гориво.

Източник: Марица
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР