Откакто е президент, Путин последователно инвестира в работата с руската

...
Откакто е президент, Путин последователно инвестира в работата с руската
Коментари Харесай

Путин и младите руснаци

Откакто е президент, Путин поредно влага в работата с съветската юноша. И то сполучливо: младите руснаци са едни от най-верните му поддръжници. Има обаче и сериозни младежи. Сега Путин ухажва и тях.

Тази среща на Путин няма нищо общо с идните президентски избори, увери представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Разговорите с високонадарените младежи на 21-ви юли в Сочи били естествено продължение на други срещи от този тип. Независимо от уверението на Песков, диалозите с младите руснаци провокират огромен интерес и заради още една причина. През последните няколко месеца в Русия се организираха две протестни демонстрации на опозицията, движеща мощ в които бяха най-много учениците. Те последваха апела на опозиционера Алексей Навални и всеобщо излязоха на улицата, с цел да стачкуват против корупцията и против държавното управление.

Облъчени и подложени на агитация

Дмитрий Гудков, началник на реномирания институт за изследване на публичното мнение "Левада ", счита, че срещата на Путин с младежите в Сочи е обвързвана както с изборите, по този начин и с митингите. "Кремъл е угрижен от присъединяване на младите в митингите и по тази причина в този момент ги ухажва ", споделя социологът.

На сходно мнение е и немският публицист Бенямин Бидер, някогашен сътрудник на списание "Шпигел " в Русия и създател на книгата "Поколението Путин ". Според Бидер, Кремъл е сюрпризиран, че младежи могат да стачкуват против властта и против Путин. Той напомня, че последната огромна протестна вълна в Русия бе през зимата на 2011-2012 година. Тя бе провокирана от оповестението на Путин, че още веднъж ще се кандидатира за президент, както и от съмненията за нарушавания на парламентарните избори.

Както тогава, по този начин и в този момент множеството млади руснаци на възраст сред 18 и 24 години поддържат Путин, изяснява Гудков. "Тъкмо измежду тази възрастова група поддръжката за него е най-голяма. Тези младежи са израснали в епохата на Путин и в най-голяма степен са били подложени на облъчване и агитация ", споделя социологът. Бидер прибавя, че младежите са усвоили рефлекса да поддържат Путин от своите родители и от обкръжението си. "Много млади руснаци към момента не са задоволително политически ограмотени ", счита журналистът.

Сред младите се е оформило и едно сериозно малцинство, само че единствено в огромните градове и едвам през последните години. "По приблизителни оценки, 25% от руснаците са недоволни от Путин, от тях едвам една десета са младежи ", споделя Гудков.

Откакто Путин за пръв път пое президентския пост през 2000 година, той поредно влага в работата с младежта. Путин постоянно се среща с младежи по време на летни лагери в провинцията. Няколко правилни на Кремъл юношески придвижвания като "Идущие вместе " и "Наши " към този момент няколко пъти организираха улични акции против опозиционери и подвигнаха много звук, само че след това тихомълком бяха разпуснати. Бидер счита, че работата с младежта в Русия не е плод на някаква премислена тактика, а преследва основно пиар цели. Задачата е една-единствена: президентът Путин би трябвало да бъде изобразен като млад и динамичен политик.

Патриотизъм и милитаризъм

След анексирането на Крим Кремъл все по-настойчиво се пробва да сплоти патриотизма (обявен от Путин за национална идея) с милитаристичното вдъхновение. От 2015 година насам с тази задача се е захванало придвижването "Юнармия ", което е под крилото на Министерството на защитата. Целева група на "Юнармия " са учениците. А напълно ръководещата партия "Единна Русия " оповести законопроект за унифициране на патриотичното образование.

Според Дмитрий Гудков, таман спуснатият от горната страна национализъм е една от аргументите за протестните акции на млади руснаци през последните месеци. "Защото това не са политически митинги, това е отменяне на диктата като част от младежката контра-култура ", изяснява социологът. "Еуфорията след Крим и резултатът на готовност при младите отшумяват по-бързо, в сравнение с измежду руснаците от останалите възрастови групи ", прибавя немският публицист Бенямин Бидер.

И въпреки всичко, младежките митинги не предсталяват сериозна опасност за Путин и възможната му поредна кандидатура за президент, уверени са и двамата специалисти. По-нататък обаче настроенията измежду младите могат да се трансфорат в проблем за президента. "В редица диалози откривам, че доста младежи, най-много добре квалифицирани и извънредно надарени, към този момент не виждат късмет да развият капацитета си в Русия ", споделя Бидер. При това не става дума за някакви деятели на опозицията, а за хора с позитивна ориентировка към Кремъл, основно от стартъп средите. Бенямин Бидер цитира обяснението на един от тогавашните водачи на "Наши ": "Не желая да пребивавам в Китай! ".

Тази част от съветската юноша явно отхвърля курса на Кремъл към изолираност и борба със Запада. В резултат: едни към този момент обърнаха тил на родната Русия, а други кроят проекти за нов живот в чужбина.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР