Откачва се от куката и се зашеметяваВ началото на септемвририбарите

...
Откачва се от куката и се зашеметяваВ началото на септемвририбарите
Коментари Харесай

Рибари чакат заргана да се появи през септември

Откачва се от куката и се зашеметява

В началото на септемвририбарите на юг към този момент стягат такъмите за зарган. Деликатесната и капризна риба ще се появи всеки миг в морето. " Зарганът идва и през юни, само че тогава е за малко и е по-дребен. Истинският улов е през есента. Започне ли септември, към този момент му е време да идва край брега за доотхранване, преди да замине на юг. Ако времето е хубаво, може риболовът да продължи и до декември ", обясниха морските вълци, написа

Кука

Уловът на зарган е върховен пилотаж в риболова и за него се желае същински мурафет. На всеки въдичар се е случвало да закачи инцидентно зарган на куката най-малко един път, само че единствено най-хубавите в занаята съумяват да се похвалят с непрекъснат триумф.

Пасажи

През есента този тип се събира на пасажи и излиза по крайбрежието. Зарганът е една от най-деликатесните и скъпи риби, по тази причина и е измежду най-желаните от въдичарите. На пръв взор доста наподобява на змиорка и лаиците постоянно ги бъркат, само че разликите са доста.

Наричат го още морски бекас, тъй като челюстите му наподобяват на издължена човка. През есента, когато екземплярите са към този момент охранени, доближават оптималната дължина от 70-75 см. " Уловът на зарган е доста комплицирана и сложна работа, изключително когато рядко се среща в морето. Малцина съумяват да се похвалят с улов, тъй като това си е комплицирана и тънка работа ", споделят познавачите.

Такъмите

За сполучливия улов от изключителна значимост са такъмите. Този тип се лови на дълга и лека въдица като телемач или болонезе с влакно 0,16-0,20. На обособен мотив след вирбела се инсталира плаваща бомбарда. Много значимо е да е с перото към вирбела. Поводът, на който е инсталирана бомбардата, би трябвало да приключва с троен вирбел, на който се закача различен мотив 1,2-1,5 м дълъг, с кука с дълъг дънер и контри на ствола – специфична за зарган ", коментират бургаските рибари, до момента в който пробват шанса си от кея.

Атерина

Зарганът е хищна пелагична риба, по тази причина и за улова му е нужна подобаваща примамка, която да го притегли. Въдичарите употребяват най-често едри морски червеи или тънки и дълги лентички от прясно осолени дребни морски рибки. Най-апетитни за заргана са цацата, трицоната или атерина. Примамката се закача по този начин, че по-голямата част от нея да виси от кукичката и да " плува " свободно в морето.

" Стръвта се замята колкото е допустимо най-далеч от брега. Тъй като влакното е много дълго, би трябвало да се внимава да не се заплете мотивът при хвърлянето. Когато стръвта цопне във водата, не се вършат никакви придвижвания, в продължение на няколко секунди стоиш като заледен. Едва по-късно влакното се обира постепенно и деликатно. Това се прави, тъй като в случай че наоколо има зарган, той се ориентира и по звука от цопването на стръвта. Това притегля вниманието му и той идва, само че не би трябвало да се изплаши ", разкриват още от тайните на риболова бургаските морски вълци.

Макара

Този деликатесен тип плува директно под повърхността на водата, по тази причина и риболовците зорко наблюдават освен плувката, само че и всевъзможни знаци за придвижване към нея. Много е значимо въдичарят да види с очите си заргана. " Когато видим по какъв начин рибата се е появила към стръвта и я следи, незабавно би трябвало да спрем въртенето на макарата за секунди и след това с леки подръпвания да я притеглим и да я предизвикаме да нападна.

Така сътворяваме заблуда за заргана, че стръвта се пробва да избяга. Това е моментът, в който кълве и към този момент е закачена ", споделят опитните въдичари. Уловът се усеща сега, в който плувката внезапно потъва, а в случай че зарганът е по-едър, се усеща като внезапен " удар " и внезапно дърпане на влакното. Но и с това сагата не свършва.

Зарганът би трябвало да се откачи от куката, а това не е по никакъв начин елементарна работа. Тъй като е изключително граблив, той лакомо захапва стръвта, а кукичката остава доста във вътрешността. Рискът е при изваждането да се скъса мотивът. Затова и откачането би трябвало да стане с хирургична точност.

Каиши и химикалки от секретния езиков код

На риболовен език едрите риби се назовават каиши, а по-дребните - химикалки.

Обикновено зарганът се движи на дребни пасажи, само че постоянно се среща и поединично. В нашето море първите екземпляри се появяват през май-юни, само че тогава уловът му е съвсем задача невъзможна. Многочислените пасажи идват през късната есен, когато се събират преди дефинитивно да се изтеглят на юг. Ако времето е по-топло и няма сняг и виелици, може да се задържи и да се лови до началото на зимата.

При улова има още един проблем, обвързван с особеностите на заргана. Тъй като тялото му е покрито с елементарно падащи люспи, то става извънредно хлъзгаво и има сериозна заплаха рибата да се изплъзне, когато към този момент е уловена.

" За да избегнем изплъзването, би трябвало, преди да го откачим от куката, първо да сковаваме заргана. Това става със мощен напън в очите с пръсти. Едва откакто е зашеметена я откачаме и прибираме ", предизвестяват рибарите.

А най-после предлагат: " Всички, които считат, че ловът на зарган е доста комплициран, могат да опитат шанса си на сафрид или попчета, които се ловят сега ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР