Отиващото си народно събрание е много неспособно да се противопостави

...
Отиващото си народно събрание е много неспособно да се противопостави
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Новият състав на парламента трябва да възстанови престижа му

„ Отиващото си национално заседание е доста некомпетентно да се опълчи на напъните да бъде употребявано. Терминът в науката е „ джобен парламент “, тъй като го ползваш единствено тогава, когато ти е нужен . “ Това мнение изрази пред БНР преподавателят по конституционно право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ доцент Наталия Киселова.
Новите хора в Народното събрание би трябвало да се опитат да възстановят престижа, който този орган заслужава, безапелационна е тя.

Първото, което би трябвало да кажем за този парламент, е по какъв начин бяха лимитирани публицистите да имат непосреден достъп до народните представители “, разяснява доцент Киселова в изявление за предаването „ Преди всички “.

Има доста трендове, които през тези 4 години се ускориха, счита тя.

Тенденцията, която се вижда в 44-ото Народно заседание, стартира 20 години по-рано: старания да бъде скриван министър-председателят “, уточни доцент Наталия Киселова. В този парламент има най-вече въпроси и питания, на които изобщо не се дава отговор, добави тя.

„ В това национално заседание към този момент отчетливо се вижда, че държавното управление все по-малко и по-малко законодателства “, гласи експертният прочит на доцент Киселова на законодателната активност. По думите й качеството в законопроектите на народните представители е доста по-ниско.

Основната тематика, по която са внасяни най-вече законопроекти, е правораздаването . Следват финанси, обществена политика и стопанска система, изясни Наталия Киселова. „ Да сме усетили, че правораздаването се е трансформирало? “

Причината все по-малко да се законодателства е, че част от разпоредбите към този момент се приготвят на равнище Европейски съюз, означи още преподавателят.

От 20 години насам ветата на президента са все по-мотивирани , показа още свои наблюдения доцент Киселова, съгласно която сегашният президент връща закони „ с много правилни претекстове, причините са правилно показани “.

Народното събрание все по-малко позволява да се чуе друго мнение – не просто мнение на опозицията, само че и на специалисти , сподели още Наталия Киселова.

„ Което не е обикновено. В нашето общество има разнообразни отзиви, разнообразни ползи, които могат да бъдат изречени в националното заседание. “

Опитът за замяна на Конституцията сподели, че тя е способна да удържи най-разнообразни провокации, тествания “, съобщи още конституционалистът.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР