Отговорите на САЩ относно гаранциите за сигурност не съдържат положителна

...
Отговорите на САЩ относно гаранциите за сигурност не съдържат положителна
Коментари Харесай

Лавров: САЩ не отговориха положително на главния въпрос - за неразширяването на НАТО

Отговорите на Съединени американски щати по отношение на гаранциите за сигурност не съдържат позитивна реакция по главния въпрос за недопустимостта на по-нататъшно разширение на НАТО. Това съобщи в четвъртък съветският външен министър Сергей Лавров, оповестява ТАСС. Западът съзнателно премълчава правилото, съгласно който не може да се ускорява личната сигурност за сметка на сигурността на другите, съобщи първият съветски посланик. Руският президент Владимир Путин ще вземе решение за идващите стъпки в отговор на отговора на Съединени американски щати и НАТО по отношение на гаранциите за сигурност.
Снимка: ТАСС
 

„ Сега изследваме отговора, който получихме от американците и който, както сподели самият Блинкен, е бил съгласуван с украинците и други западни страни, съдружници на Съединени американски щати “, добави съветският външен министър. В същото време получихме отговор от Северноатлантическия алианс, от генералния секретар Столтенберг. Ние преглеждаме двата документа като цяло, като се има поради, че те са реакция на плана на контракт и съглашение, които разпространихме в декември 2021 година ", изясни Сергей Лавров.
 
Относно наличието на получения писмен отговор от Съединени американски щати на предложенията на Москва за гаранции за сигурност Лавров обясни, че  "няма позитивна реакция по основния въпрос в този документ. Главният въпрос е нашата ясна позиция по отношение на недопустимостта на по-нататъшно разширение на НАТО на изток и разполагането на ударни оръжия, които могат да застрашат територията на Руската федерация ".

В същото време, съгласно Лавров, реакцията на Съединени американски щати разрешава да се разчита на началото на сериозен диалог, само че по второстепенни тематики. Той изрази убеденост, че обществеността скоро ще разбере наличието на отговора на Съединени американски щати за сигурността.
 
„ Мисля, че наличието на отговора ще стане известно на необятната общност в най-близко бъдеще. Както ни споделиха нашите американски сътрудници (въпреки че избират документът да остане за конфиденциален дипломатически диалог), той е координиран с всички съдружници на Съединени американски щати и украинската страна. Няма подозрение, че ще „ изтече “ в доста близко бъдеще ", каза ръководителят на съветското външно министерство.
 
Лавров акцентира, че Русия ще се концентрира върху разясняването на лукавата позиция на Запада по отношение на невъзможността да се подсигурява неразширяването на НАТО. „ Ако през 90-те години ни обяснявяха, че липсват писмени задължения за неразширяване на НАТО, в този момент имаме тези писмени задължения. Те бяха потвърдени в рамките на ОССЕ нееднократно, в това число на най-високо равнище. Сега ще се съсредоточим върху разяснение на тази хитра позиция на нашите западни сътрудници ", сподели Лавров.

„ Сега, когато не представяме устни обещания, а писмени документи, подписани от водачите на всички страни от ОССЕ, в това число от президента на Съединени американски щати – Истанбулската декларация от 1999 година, Декларацията от Астана от 2010 година – нашите западни сътрудници би трябвало да излязат от по-сериозната ситуация ", добави съветският външен министър. Според тези документи правото на избор на съюзи "е ясно обусловено от нуждата да се вземат поради ползите на сигурността на всяка друга страна от ОССЕ, в това число Руската федерация ".

Сергей Лавров акцентира също, че по въпроса за неразширяването на НАТО Западът съзнателно премълчава правилото, съгласно който не може да се ускорява собствената сигурност за сметка на сигурността на другите. "Нито Истанбулската, нито Астанската декларация се загатват от западните ни сътрудници в полемиките за европейска сигурност, които се организират сега. Те деликатно го заобикалят. Не можем да приемем такава обстановка ", сподели Сергей Лавров.
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР