Отговорът на въпроса, който всички си задаваха, ще стане ясен

...
Отговорът на въпроса, който всички си задаваха, ще стане ясен
Коментари Харесай

СЗО казва утре канцерогенен ли е аспартамът

Отговорът на въпроса, който всички си задаваха, ще стане явен на следващия ден: Ще разгласи ли СЗО аспартама за канцероген? Очаква се на следващия ден да излезе отчет, който да даде отговор на този въпрос, съобщи организация Ройтерс.

Обвиненията идва след години на покровителство от страна на водеща потребителска група в Съединените щати и шепа учени, занимаващи се с рака. Всички те се надяват продължаващия от десетилетия спор за неговата сигурността да откри своето дефинитивно решение.

Преди към месец стана ясно, че отделът за проучване на рака към Световната здравна организация (СЗО) - прочут като Международната организация за проучване на рака (IARC), е подготвен да излезе с отчет на 14 юли, в който

изкуственият подсладител ще бъде избран като „ допустимо канцерогенен за хората “.

Очаква се да неговата сигурност да бъде подложена на спомагателни проучвания, настояват специалистите по токсикология и ракови болести. Също по този начин на следващия ден ще стане известно и какво количество неестествен подсладител може да се приема дневно, с цел да е безвредна неговата консумация.



Аспартамът се употребява всеобщо както в храни, по този начин и в питиета

„ Аспартамът се употребява доста, доста необятно както в храни, по този начин и в питиета. Като се има поради това, интернационалната организация би споделила, че това е вероятен канцероген. Съвместният експертен комитет по питателните добавки (JECFA) евентуално няма да промени нищо.

Не чакам Съединени американски щати, Европейския съюз, Обединеното кралство или други страни да подхващат нещо, макар че това би било забавно да се види.

Все отново чакам, че отчетът ще накара много консуматори да си помислят: „ Защо да поемам този риск? “. И мисля, че продажбите на артикули, съдържащи аспартам, евентуално ще намалеят “, изяснява проф. Ерик Милстоун от университета в Съсекс, Англия.

Според него чисто пазарният принцип ще накара фирмите за храни и питиета да се откажат от потреблението на този сурогат на захарта. „ На нито един неестествен подсладител не бих дал своя вот цялостно доверие. Но въпреки това, захарта също се свързва със съществени проблеми. Така че по-скоро считам, че е най-разумно да преминем към диета с по-малко сладки неща. Мисля, че тогава публичното здраве ще се усъвършенства доста “, изяснява още проф. Ерик Милстоун.

Аспартамът е един от най-широко употребяваните подсладители в света,

който се употребява в разнообразни артикули - от диетичната кола до дъвките без захар, само че през последните няколко години се повдигнаха въпроси по отношение на неговата сигурност.

Регулаторите по целия свят са постановили, че аспартамът е безвреден за консумация в границите на избрани граници. Проблемът е, че тези граници са неразбираеми.

СЗО към този момент няколко пъти е обявявало подсладителя за евентуално рисков въз основа на всички оповестени научни доказателства,

без да взема поради количествата, които са канцерогенни за индивида. Нещо повече – става известно, че аспартамът попада в една и съща категория с листа от алое вера и някои кисели зеленчуци.

Темата за сигурността на изкуствения подсладител е на дневен ред от 2008 година Той беше подробно проучен от специалистите в Център за просвета в публичен интерес (CSPI) през 2014 година Тогава те бяха посочени за „ канцерогенни при животни “. Не бяха подхванати никакви дейности до началото на 2022 година Сега IARC е подготвена да актуализира листата си с субстанции, които провокират ракови болести. Любопитен е и обстоятелството, че кафето беше посочено за вероятен канцероген през 90-те години на предишния век, само че беше извадено от този листата през 2016 година

Последното изследване по тематиката излезе през март 2022 година Тогава бяха оповестени данните от проучване във Франция измежду 100 000 възрастни. Те посочваха, че хората, които употребяват по-големи количества изкуствени подсладители, в това число аспартам, имат малко по-висок риск от някои типове рак.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР