Отглеждането на говеда за храна намалява размера на мозъка на

...
Отглеждането на говеда за храна намалява размера на мозъка на
Коментари Харесай

Проучване: Домашните крави имат значително по-малък мозък от дивите си предци

Отглеждането на говеда за храна понижава размера на мозъка на животните с съвсем една трета, откри ново изследване. 

В проучването, оповестено в списание, учените анализирали 371 мозъчни проби от 71 породи говеда и открили, че по-интензивният човешки контакт корелира с размера на мозъка на животните. С други думи млечните крави имат 30% по-малко сиво вещество от техните диви предшественици.

Биковете, отглеждани за корида, се показват доста по-добре в сравнение с млечните крави, определени за послушание. „ Биковете, употребявани за битка, най-агресивната порода, разполагат и с максимален мозък спрямо техните събратя, отглеждани от индивида, и се приближават най-вече до дивите говеда “, пишат учените.

Изследването разкрива и трагични разлики в броя на невроните сред другите типове добитък. Те са били съпоставени с изчезнали диви говеда или бизони, които са били ловувани до 1627 година

Изследването удостоверява резултатите от предишни  изследвания. Всички те заключават, че съвсем всички домашни животни имат по-малък мозък спрямо дивите си предшественици. Същото се отнася и за кучетата и прасетата - домашните имат по-малък мозък от дивите надлежно с 29 и 34%, а при овцете и котките - с към 24%.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР