Отглеждането на аквариумни рибки е невероятно релаксиращо и полезно хоби,

...
Отглеждането на аквариумни рибки е невероятно релаксиращо и полезно хоби,
Коментари Харесай

Причини за зачервени хриле при рибките

Отглеждането на аквариумни рибки е необикновено релаксиращо и потребно занимание, само че то има и своята неприятна страна - рибките се разболяват и умират заради разнообразни аргументи, които от време на време остават даже мистерия за неопитния акварист. Затова е належащо непрестанно да се следят домашните любимци в аквариума, с цел да се забележи в точния момент всяка неестествена смяна и да се реагира съответно.

Една от забележимите елементарно промени е зачервяването на хрилете на рибките. Това положение заплашва живота на изумените рибки и съществуването на съда въобще. То може да бъде породено от болести или отравяния на рибките.

Нека разберем какви са главните аргументи за червени хриле при рибките!

Болести по рибките, предизвикващи зачервяване на хрилете

Болестното зачервяване по хрилете най-често се дължи на съществуване на бактерия. Бактериалната зараза при рибките се води външно заболяване, което се открива бързо. Наблюдават се кървави точки, които с изключение на кожата и перките, поразяват и хрилете. Язвите и циреите, които се образуват на мястото, се пукат и кървят. Лечението е с препарати, назначено от ветеринар.

Отравяния, предизвикващи зачервяване на хрилете

Най-често обаче до зачервяване на хрилете се стига след отравяне с амоняк. От всички типове отравяния в аквариума това е най-тежкото и най-често срещаното. Обикновено се при новите съдове. Не е изключено да се получи при настоящ аквариум, в който едновременно са добавени повече рибки. Причина може да бъде повредата в аератора или различен механически проблем, който обаче трансформира виталната среда на жителите.

Симптомите за отравяне с амоняк включват смяната в цвета на хрилете, те са мощно зачервени, стигат до лилаво във връзка с цвета. Отстрани наподобяват на кървящи.

 Рибки

Токсичността на амоняка е огромна, също така равнищата му се повишават рядко и рибата се задъхва от неналичието на въздух. Ако отравянето е дълготрайно към този момент се следят зачервени жилки и кървящи язви по перките, както и по цялото тяло.

Лечението на рибките с червени хриле е напълно в реакцията на притежателя на аквариума. Необходимо е мигновено да се намали рН на водата като се смени от 25 до 50 % от нея. Препаратите за обезвреждане на амоняка са наложителни, в случай че отравянето е траяло по-дълго. Храненето на рибките би трябвало да спре за няколко дни или да се понижи.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР