Отделението по хематология в болница "Св. Иван Рилски" в София

...
Отделението по хематология в болница "Св. Иван Рилски" в София
Коментари Харесай

При хора с желязодефицитна анемия рискът от заразяване с коронавирус е по-висок, твърди лекар

Отделението по хематология в болница "Св. Иван Рилски " в София мина през заразяване с вируса Covid-19. Пациентите на подобен тип отделения са едни от най-уязвимите поради общото им положение и слаба имунна отбрана.

"От всички пациенти, които церя и наблюдавам амбулаторно, сега нямам информация за такива, които да са заболели от Covid-19 ", сподели пред БНР доктор Мария Георгиева, шеф на Отделението по хематология в Министерство на вътрешните работи болница.

„ Риск от заразяване с ковид има за пациентите с онкологични болести, за хората с хематологични болести на имуносупресивно лекуване, при което се цели да се усъвършенства заболяването посредством реализиране на имунни механизми”, разясни доктор Георгиева. По думите й най-честата анемия е желязодефицитна анемия. Тя посочи, че при хората с това заболяване рискът от заразяване с ковид е малко по-висок от този на общата популация. "Понякога тежкият стоманен недостиг води до съществено угнетяване на имунната система, податливост на някои пациенти към такива банални респираторни инфекции ", добави доктор Мария Георгиева.

Специалистът насочва съвет да се спре тютюнопушенето, да се заобикаля използването на алкохол, да имаме задоволително сън. "Аз мисля, че всички би трябвало да запазят успокоение, освен пациентите, освен болните, сътрудниците, изобщо всички хора ", акцентира доктор Георгиева.

"Собственият генетичен материал на клетката се употребява за размножаването на генетичния материал на вируса. Използва се клетката за формиране на белтъчната обвивка, образуват се вирусите в клетката, унищожават я и излизат от нея, инвазирайки други кафези, което пък, надлежно, изяснява главния инфекциозен развой, патологията ", изясни експертът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР